Vihervoimalla läpi kaamoksen – kolme värikästä brunssireseptiä

Yhteistyössä Asennemedia ja Järvikylä

Ulkona on kokoajan pimeää, lumi näyttää parhaillaan sulavan pois ja loska valtaa kadut – tämä on se vuodenaika jolloin joutuu oikeasti taistelemaan kaamosmasennusta vastaan. Aamuisin herääminen on tavallista hankalampaa ja vapaapäivän viettäisi mielellään kokonaan peiton alla Netflixiä tuijottaen, koska pimeys väsyttää ja passivoi. Mutta juuri sen vuoksi sille ei saakaan antaa valtaa, vaan täytyy aktiivisesti keksiä keinoja kaamoksen kaatamiseksi.

Mene tanssitunnille. Testaa jotain uutta kiinnostavaa reseptiä. Korista koti vihreällä, kata brunssipöytä kauniiksi ja kokoonnu kavereiden kanssa herkkujen ääreen. Kokeile mitä tahansa, mikä saa sinut innostumaan ja mistä tulet hyvälle tuulelle. Itselleni paras keino välttää sängyn kutsua on se, että kutsun ystäviä kylään, sillä pieni sosiaalinen paine saa ainakin minut yrittämään vähän tavallista paremmin. Viime perjantainakin olisin ehkä nukkunut pitkään ja juonut kotona kahvia tavanomaisen veteen keitetyn puuron kanssa, ellen olisi lupautunut järjestämään vihervoima-brunssia asennekollegoilleni Idalle, Tuulialle, Annelle, Ullalle ja toiselle Idalle. Onneksi lupauduin, sillä meillä oli superihana aamupäivä johon kuului brunssiherkkujen lisäksi Asennemedian uuden toimiston ihastelua, joululaulujen kuuntelua ja tuoreimpien kuulumisten vaihtoa. Kiitos koko porukalle!

Brunssin teemana meillä oli yrtit ja salaatit – vihervoimalla se kaamoskin selätetään! Itse olen suurkuluttaja yrttien suhteen, ruuanlaiton lisäksi käytän yrttejä ahkerasti myös sisustuksessa. Arkiyrtit basilika, persilja ja rucola näyttävät ihanalta ruukussa ja esimerkiksi rosmariini sopii jouluiseen kattaukseen. Tälle brunssille halusin tehdä ruokia, jotka piristäisivät jo pelkällä ulkonäöllään, mahdollisimman värikästä ja raikasta siis. Brunssilaiset saivat koota itse omat salaattilautasensa, koristella vihersmoothiensa ja koota herkkuleipänsä – jälkiruokana tarjottiin sitruunaista juustokakkua, marjoja ja hedelmiä. Menu valmistui aika helposti, hummukset ja juustokakku kannattaa tehdä edellisenä iltana valmiiksi, ja aamulla salaattikattaus syntyy samalla kun bataattiranskalaiset paahtuvat uunissa. Tässä vielä pari täsmävinkkiä:

  • Hyvä salaattisekoitus koostuu eri lajikkeista. Ihana kokonaisuus syntyy esim. romainesta, punaisesta salanovasta, viinisuolaheinästä, villirucolasta ja vesikrassista
  • Salaatin kanssa kannattaa tarjota monipuolisesti sekä lämpimiä että kylmiä lisukkeita: bataattiranskalaisia, pähkinöitä ja siemeniä, paistettua tofua, avokadoa, hummusta, kirsikkatomaatteja, guacamolea.. Värikkäästä salaattitarjottimesta saat helposti myös näyttävän asetelman, josta kaikki haluavat ottaa kuvan instagramiin.
  • Tylsä aamiaisleipä muuttuu vähemmän tylsäksi, kun unohdetaan hetkeksi voi ja juusto ja keskitytään mielenkiintoisempiin päällisiin. Miltä kuulostavat seuraavat yhdistelmät: maapäähkinävoi-banaani, kauratuorejuusto-mansikka, hummus-avokado jo pesto-tomaatti?
  • Usein enemmän on enemmän. Älä säästele koristeluissa, tuo kattaukseen väriä yrteillä ja hedelmillä, kokoa kakun päälle keko marjoja ja viimeistele sitruunamelissan lehdillä.
  • Lisää inspiraatiota löydät Järvikylän Vihervoimaa-sivustolta, voit myös jakaa oman vinkkisi instagramissa, muista hashtagit #vihervoimaa ja #kaamoksenkaataja!

Rapeat bataattiranskalaiset

1–2 bataattia
1 rkl maissitärkkelystä
1 tl suolaa
rouhaus mustapippuria
2 rkl oliiviöljyä
1 rosmariinin lehdet

Kuumenna uuni 225-asteeseen.

Kuori bataatti, viipaloi pitkiksi ja ohuiksi ranskalaisiksi. Mittaa kulhoon maissitärkkelys, suola ja pippuri ja pyörittele ranskalaiset seoksessa. Lisää vielä öljy ja rosmariininlehdet kulhoon kulhoon ja sekoita huolellisesti niin, että öljyä tarttuu joka ranskalaiseen.

Asettele bataattiranut leivinpaperilla suojatun uunipellin päälle väljästi. Paista uunin keskitasolla n. 10min, kääntele ranskalaisia välissä ja paista vielä vähintään toiset 10min. Ranskalaiset ovat valmiita, kun ne ovat hiukan ruskeita.

Totuuden nimissä on kerrottava, että bataattiranskalaiset joita brunssilla tarjosin, olivat kaukana rapeista. Syitä oli kaksi: 1) kotoani ei löytynyt rapeutta tuovaa maissitärkkelystä ja 2) asennemedian toimistolla ei ole uunia, joten jouduin kuljettamaan uunituoreet bataattiranskalaiset ulkona pakkasessa kotoani toimistolle. Hyviä ne silti olivat, lötköjä vain.

Virkeä vihersmoothie

pakastettua banaania
pakastemangokuutioita
tuoretta ananasta
reilusti tuoretta minttua
appelsiinia
vihreää salaattia (esim. Romaine ja Lollo rosso)

En koskaan mittaa smoothieihin tarkkoja määriä, joten tämäkin ohje on varsin suurpiirteinen. Laitoin ehkä kaksi banaania, pussillisen mangokuutioita, puolikkaan ananaksen, ruukullisen minttua, yhden appelsiinin ja kaksi isoa kourallista salaattia, ja sain vihersmoothien kuudelle. Tämä smoothie on aika jämäkkää tavaraa, eli sopii enemmin lusikoitavaksi kuin juotavaksi.

Punajuurihummus

300g punajuurta
1 tkl kikherneitä
3 rkl oliiviöljyä
2 rkl tahinia
1 tl tuoretta tinjamia
1 rkl sitruunamehua
suolaa
mustapippuria
vettä

Kuori ja pilko punajuuret ja keitä ne kypsiksi. Valuta kikherneet ja hienonna pieni määrä tuoretta tinjamia. Sekoita kaikki ainekset ja kypsät punajuuret tehosekoittimessa tai sauvasekoittimella kulhossa, lisää vettä pieni määrä kerrallaan, kunnes hummus on sopivan paksuista. Säilytä jääkaapissa suljetussa astiassa.

Vinkki! Tavallisen hummuksen teet samalla ohjeella ilman punajuurta ja tinjamia, lisää joukkoon vielä 2 rkl tahinia, 1 kuorittu valkosipulinkynsi ja tuoretta persiljaa.

Juustokakun ohjeen lupaan teille myöhemmin, se nimittäin ansaitsee oman postauksensa.

Related Post

2 comments on Vihervoimalla läpi kaamoksen – kolme värikästä brunssireseptiä

  1. Ihania kuvia, kaikki näyttää superherkulliselta! Itse selätin kaamoksen tänään Arelan kevät-kesämalliston esittelyssä käymällä – tai tiedäthän, viipymällä. Kevätvaatteita katsellessa muistaa, ettei talvikaan kestä ikuisesti, vaikka se juuri nyt siltä tuntuukin 🙂 Blogin puolella herkullista värisikermää tuolta esittelystä, jonne muuten ikävöimme sinuakin 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *