Kesäkeittiössä: vegehampparit retiisisalsalla ja guacamolella

Kaupallinen yhteistyö, Asennemedia ja Vaasan

Mökillä syödään raikkaan rentoa kesäruokaa, sellaisia juttuja jotka valmistuvat helposti vaatimattomamminkin varustellussa keittiössä. Yleisin ruokalaji on keitetyt uudet perunat ja muurikalla paistetut kasvikset esimerkiksi nyhtökauran kera – niin helppoa mutta maukasta! Juhannusta varten tein vähän extrapanostusta ja leivoin etukäteen ison satsin sämpylöitä, joista valmistimme herkullisia hampurilaisia pienellä tex mex-sävytteellä: väliin maustettua oumphia, vegejuustoa, salaattia, ruisnachoja ja itsetehtyä guacamolea ja retiisisalsaa. Päivälliseltä ylijääneet soosit osottautuivat myöhemmin myöhäisillan pelastukseksi, kun nälkä iski saunan jälkeen. Mikä sopisi paremmin pikkunälkään kuin tuoresalsaan ja avokadotahnaan dipatut nachot?



Jotta mökkiviikonloput eivät aina valuisi täysin suhteellisen epäterveelliselle sipsikarkki-linjalle, pyrin pakkaamaan aina mukaan vähän terveellisempiä naposteluvaihtoehtoja, kuten dipattavia kasviksia ja hedelmiä. Vaasanin Ruisnachot menevät hyvin tähän samaan terveelliset naposteltavat-kategoriaan, sillä ne ovat 100% ruista eikä niissä ole lainkaan lisättyä rasvaa. Varastoin useamman Ruisnacho-pussin nyt mökin kuivaruokakaappiin, eli jos suolaisen nälkä iskee yllättäen vaikka kesken pihahommien, niin aina löytyy jotain hyvää hätävaraksi. Itselleni kahmin oman suosikkimakuni, valkosipuli & yrtit, muut saavat syödä loput. Ruisnachot löytää muuten kaupoista kuivaleipähyllyltä sipsihyllyn sijaan!

Retiisisalsa

Loistavaa sesonkiruokaa! Reseptin löysin vuosi sitten, kun Nata tuli luokseni kokkailemaan hamppareita ja teki tätä niiden kyytipojaksi. Voit käyttää sipulin ja ruohosipulin tilata myös kevätsipulia.

2-3 tomaattia
4 retiisiä
1 pieni sipuli
1 limen tai puolikkaan sitruunan mehu
ruohosipuli
suolaa ja mustapippuria

Pilko tomaatit a retiisi hienoksi, purista päälle limen tai sitruunan mehu. Pilko joukkoon tuoretta ruohosipulia tai kevätsipulin varsia. Mausta suolalla ja pippurilla ja anna tekeytyä jääkaapissa. Voit myös muuttaa aineksien määriä oman makusi mukaan!

Guacamole

Klassikko, joka ei kuole koskaan! Jos et pidä korianterista, voit jättää sen myös kokonaan pois. 

2 avocadoa
1 limen tai puolikkaan sitruunan mehu
1 tomaatti pilkottuna
puolikas punasipuli pieneksi silputtuna
1 tuore chili silputtuna
1 tl agavesiirappia tai sokeria
tuoretta korianteria silputtuna maun mukaan
suolaa ja mustapippuria

Halkaise avokadot ja poista kuoret ja kivi. Pilko avokadot hyvin pieneksi tai muusaa haarukalla soseeksi, sattumiakin saa jäädä. Lisää joukkoon sitruunan mehu, tomaatti sekä silputtu sipuli ja chili ja mausta suolalla ja pippurilla. Lisää lopuksi agavesiirappi tai sokeri (mökiltä löytyi vain jälkimmäistä) sekä silputtu korianteri.

Käykää kurkkaamassa myös asennekollegoideni ruisnacho-reseptit: Jennin ihana Meze-lautanen ja Jonnan dippisoosit!

3 comments on Kesäkeittiössä: vegehampparit retiisisalsalla ja guacamolella

  1. Nam! Onko sulla Viena jotain luottosämpyläohjetta? kuvien yksilöt näyttävät paremmilta (ja koossapysyvämmiltä) kuin mun leipomat… 🙂

    1. Nää sämpylät on tehty ihan sämpyläjauhopakkauksen ohjeella ja hyvin onnistuivat! Olen tehnyt sekä kauramaitoon että veteen, molemmat toimii 🙂

Comments are closed.