Elämää iho-ongelmaisena, osa III: mitä iholle kuuluu nyt?

Olin vuosi sitten kolme viikkoa Balilla. Monen muun ihanuuden, kuten mielettömän ruokatarjonnan, lämmön ja kauniin luonnon lisäksi tuolta reissulta muistan sen, miten hyvässä kunnossa ihoni oli. En käyttänyt meikkiä juuri ollenkaan (koska se oli järjetöntä siinä kuumuudessa), ja siitä huolimatta annoin ottaa itsestäni kasvokuvia enkä edes yrittänyt piilotella hiusteni takana – ihmiselle, joka on tottunut aina vähän häpeämään kasvojaan aknen vuoksi, se oli mielettömän vapauttavaa ja ihanaa!

Valitettavasti auringonvalon ja kostean ilmaston ansiosta saavutettu näpytön iho oli vain väliaikainen ilo. Kun palasin suomeen keskelle kylmää tammikuuta ja pakkasia, iho alkoikin lähes välittömästi oireilla ja pian tilanne oli jo huonompi kuin ennen reissua. Koko kevään taas kamppailin aknen ja näppylöiden kanssa – raju ilmastonvaihdos aiheutti ihon räjähtämisen ja tulehduksen, eikä samaan saumaan sattuneet isot elämäntilanteen muutokset, kiireinen kirjaprojekti ja työstressit juuri helpottaneet asiaa, vaan päinvastoin. Vasta kesällä elämänrytmin rauhoittuessa ihokin alkoi tyyntymään.


Vuosi sitten kerroin blogissani iho-ongelmistani ja uskaltauduin julkaisemaan ensimmäistä kertaa meikittömät ja muokkaamattomat kuvat naamastani. Tuohon aikaan snäppäsin aina filtterin kera ja aknepostauksen julkaiseminen vaati oikeasti rohkeutta, vaikkei tuolloin ihoni ollut edes kovin kamalassa kunnossa. Kirjoitin myös aknen lääkkeellisestä hoidosta eli lääkevoiteista-ja kuureista, joita olen elämäni aikana kokeillut. Itselleni lopulta ainoa oikea apu akneen oli rankka roacuttan- eli isotretioniini-kuuri, jonka olen syönyt jo kahdesti. Nykyään olen keskittynyt täysin lääkkeettömään ihonhoitoon ja toivon, ettei niihin tarvitsisi tukeutua jatkossakaan – tosin jos jostain syystä akne puhkeaisi jostain syystä yhtäkkiä uudelleen tosi pahana, niin harkitsisin varmaan taas lääkehoitoa. Pahasti tulehtunutta ihoa ei saada terveeksi pelkillä voiteilla ja ruokavaliolla.

Nyt tämän syksyn on iho taas voinut paremmin, ja siihen on varmasti vaikuttanut niin elämäntilanteen kuin työrytminkin tasaantuminen, mutta samaan aikaan monet muut syyt. Jokainen aknesta kärsivä tietää, ettei mitään yhtä vippaskonstia sen hoitoon ole, mutta näillä asioilla olen itse huomannut olevan vaikutusta:

1. Säännölliset kasvohoidot & kosmetologin tekemät ihonpuhdistukset. Käyn nykyään kasvohoidossa vähintään kerran kuussa ja uskon, että tällä on suurin vaikutus ihon kunnon ylläpidossa. Kosmetologin tekemä mekaaninen ihonpuhdistus sattuu todella paljon ja jälkikäteen kasvojen iho punottaa, mutta silti se palkitsee. Tukkeumat poistetaan ja iho hengittää taas paremmin. Pahimpina aikona olen käynyt ihonpuhdistuksessa jopa kahden viikon välein.

2. Huolellinen kotihoito. Ihonhoitorutiinit ovat tärkeitä kaikille, mutta iho-ongelmaiselle täysin välttämättömiä – en mene ikinä nukkumaan ilman että teen kasvojenhoitorituaalini. Itselleni tärkein oivallus on ollut kosteutus, koska tukkeumia ihollani aiheuttaa nykyisin pääosin kuivuus. Aknea hoidetaan helposti liian kuivattavilla tuotteilla, jolloin tulehdus vain pahenee. Talvisin käytän useammin yöksi jätettäviä kosteuttavia naamioita ja iho-öljyjä, kesäisin riittää vähän kevyempi kosteutus.

3. Oikeiden tuotteiden löytäminen & laadukas luonnonkosmetiikka. Uskon vakaasti, että mitä luonnollisempia ja puhtaampia aineita iholleni laitan, sitä paremmin ihoni voi. On hyvä muistaa, että luonnonkosmetiikkamerkeissäkin on paljon eroja ja se mikä toimii ystävälläsi ei välttämättä ole sinulle hyvä vaihtoehto. Itselleni jotkut luonnonkosmetiikkatuotteet ovat aiheuttaneet mm. suunympärysihottumaa, ja siksi varon tarkkaan, mitä tuotteita haluan käyttää kasvoilleni. Parhaat tuotteet itsellesi löydät esimerkiksi kosmetologin avulla ja yksinkertaisesti kokeilemalla.

4. Perusasiat eli ruokavalio ja lepo. En ole huomannut edelleenkään, että suklaa tai sipsipussillinen aiheuttaisi suoraan finnejä, mutta kun isoista linjoista puhutaan, on ruokavaliolla tietysti merkitystä: jos syö paljon epäterveellistä ruokaa, tuntuu se yleisfiiliksessä ja näkyy myös todennäköisesti naamalla. Osalla vaikuttaa positiivisesti gluteeniviljojen vähentäminen, itselläni on auttanut maidottomuus. On myös itsestäänselvää, että stressi ja unenpuute näkyvät helposti iholla.

Olen löytänyt tänä syksynä uuden, suomalaisen Anumati Naturals-luonnonkosmetiikkasarjan, joka tuntuu sopivan iholleni todella hyvin. Sarja on syntynyt suomalaisen luonnon ja kansanperinteen inspiroimana. Tuotteet valmistetaan Helsingissä ja niissä on käytetty mahdollisimman vähän muovia. Päätimme kosmetologini Minnan kanssa kokeilla tätä sarjaa myös koska se ei sisällä Caprylic-nimistä ainesosaa, jolla voi olla komedogeeninen eli ihohuokosia tukkiva vaikutus. Useamman kuukauden kokeilun jälkeen olen ollut supertyytyväinen, enkä pelkästään siksi, että kyseessä on suomalainen, pieni brändi, jota mielelläni tuen isojen ulkomaisten yritysten sijaan.

Mutta miltä ihoni nyt näyttää? Vaikka itse sanonkin, niin aika hyvältä – keväällä pahentunut akne on hellittänyt, ja nykyisin näytän meikittömänä tältä (kuvasta on muokattu ainoastaan valotusta ja värejä):


Mietimme Minnan kanssa, että teissä lukijoissa on myös varmaan monia, jotka haluaisivat kokeilla luonnonkosmetiikan kasvohoitoja, joten päätimme kuratoida teille pienen tarjouksen: mainitsemalla taikasanan “Viena K” saa Kauneushoitola Hillassa 60min kasvohoidon hintaan 69e (norm. 79e), kun varauksen tekee vuoden 2017 aikana. Itse en voi muuta kuin lämpimästi suositella tätä ihanaa paikkaa, jonka vakioasiakas olen ollut jo kohta kolmen vuoden ajan ja jolta löytyy nykyisin uudet upeat tilat Hietsun torin kupeesta.

*tuotteet saatu bloginäkyvyyttä vastaan

one comment on Elämää iho-ongelmaisena, osa III: mitä iholle kuuluu nyt?

  1. Huippua, että puhut tästä!! Itselleni akne puhkesi vasta parikymppisenä. Naama kukkii oikein kunnolla, eikä mikään tuntunut auttavan. Kokeilin erilaisia ruokavaliota ja aika monta antibioottikuuriakin söin. Ne auttoivat aina muutaman viikon ajan kunnes näpyt tulivat takaisin. Lopulta pyysin lääkäriltä isotretinoin-kuurin. Se oli kyllä kov lääke, mutta ainut mikä on auttanut. Nyt ihoni on jo kolmen vuoden ajan ollut todella hyvä. Ainoastaan satunnaisia näppyjä tulee joskus. Nykyään itsetuntoni on hyvä, mutta aikoinaan inhosin katsoa itseäni peilistä. Eniten satutti tuntemattomien ihmisten neuvot, että “kannattaisi jättää gluteeni pois ruokavaliosta” tai “näppylät johtuu maitotuotteista” jne. Varmasti hyvää tarkoittavia neuvoja, mutta kun itse on kokeillut kaikkea tuloksetta, niin kyllä ne piikeiltä tuntuivat. Noh, onneksi ne ajat on itsellä toistaiseksi ainakin takana päin.

Comments are closed.