Roadtrip Baltiaan – vinkkejä onnistuneeseen reissuun

roadtrip baltiaan vinkkejä onnistuneeseen reissuunKaupallinen yhteistyö, Tallink ja Asennemedia

Pääsimme viime viikolla toteuttamaan kevään odotetuimman reissun, roadtripin Baltiaan. Rakastan roadtrippejä! Autolla kiertely antaa sellaisen vapauden, jota ei oikein millään muulla kulkuneuvolla voi saavuttaa ja mahdollistaa myös sen, että tavaraa voi pakata vähän rennommin mukaan, kaikkea ei tarvitse tunkea yhteen lentolaukkuun. Baltia sopii mielestäni loistavasti roadtrip-kohteeksi: tiet ovat suhteellisen hyvässä kunnossa, välimatkat sopivan lyhyitä ja nähtävää riittää paljon, vaikka tällä kertaa keskityimme matkallamme ajanpuutteen vuoksi ainoastaan Viroon ja Latviaan, ja harmiksemme Liettua jäi kokonaan välistä. Kokosin tähän postaukseen vinkkejä matkaltamme, toivottavasti niistä on iloa – tsekkaa myös postauksen lopusta ihana Artun ja Nion yhteistyönä syntynyt reissufilkka!

Reitin ja matkan suunnittelu

Meidän matkan kesto oli viisi yötä ja viisi päivää – lähdimme tiistaina iltapäivästä Helsingistä Megastarilla ja palasimme kotiin myöhään sunnuntai-iltana. Autolla laivamatkustaminen sujui helposti, terminaaliin täytyi mennä tuntia aiemmin odottelemaan. Matkasuunnitelmaa väänneltiin ja käänneltiin muutaamaan otteeseen, mutta lopulta päädyimme tällaiseen suunnitelmaan:

Tiistai: Lähtö Helsingistä. Ajetaan Tallinnasta suoraan Saarenmaalle (automatkan kesto n. 4h lauttamatkoineen).

Keskiviikko: Päivä Saarenmaalla.

Torstai: Muhun kautta takaisin mantereelle ja Pärnuun.

Perjantai: Pärnusta Latviaan, Gaujan kansallispuiston kautta. Illaksi Riikaan.

Lauantai: Päiväreissu Jurmalaan.

Sunnuntai: Riikasta Tallinnaan, 19:30 laivaan. Automatkan kesto n. 4h.

Suunnitelma osottautui aika toimivaksi, mutta meistä kaikista tuntui, että erityisesti Riikassa olisi kiva ollut viettää yksi päivä enemmän. Ideaali pituus tällaiselle reissulle olisi mielestäni kokonainen viikko (7pv), mutta viidessäkin ehtii nähdä yllättävän paljon.

roadtrip baltiaan

Viro: Saarenmaa

Odotin Saarenmaata kohteena ehkä reissultamme eniten, koska en ollut koskaan aiemmin käynyt siellä, mutta olin kuullut paljon paikan kauneudesta. Olin erityisen yllättynyt siitä, miten paljon saarenmaalla oli kaikenlaista nähtävää: kävimme ihastelemassa mm. Sõrven majakkaa, Panga Pank-jyrkännettä ja Kuressaaren keskustassa sijaitsevaa upeaa linnaa, Kuressaare Piiskolinnusta. Kuressaari on itsessään myös varsin viehättävä merenrantakaupunki, johon tutustumiseen yksi päivä riittää kuitenkin oikein mainiosti.

Pro tip: vuokraa pyörä ja lähde kiertämään Saarenmaata pyörällä! Pyöräily tasaisessa ja lähes mäettömässä Virossa ylipäätään on tosi helppoa: viikkoa ennen meidän matkaa siskoni toteutti ystäviensä kanssa pyöräreissun Viroon, he matkasivat Haapsalun ja Hiumaan kautta Saarenmaalle ja sieltä Pärnuun.

Viro: Muhu

Muhun saari eli Muhumaa sijaitsee Saarenmaan ja Viron mantereen välissä, joten todennäköisesti ajat pakostikin sen läpi matkalla Saarenmaalle. Muhussa kannattaa kuitenkin pysähtyä, keskustasta löytyy aivan mielettömän ihana ravintola Tuul Resto, jonka puutarhassa saat nauttia grillissä paistettua ruokaa omenapuiden alla. Itse tilasin sienitäytteisiä ravioleja, jotka veivät kielen mennessään – tosin varoituksen sanana mainitsisin, että annokset ovat aika pieniä. Parasta paikassa oli kuitenkin se puutarha ja riippukeinut, joihin olisi tehnyt mieli jäädä loppupäiväksi hengailemaan.

Tätä olisin halunnut kokeilla: Muhusta löytyy Tihusen hevostila, joka järjestää monenlaisia ratsastusretkiä aloittelijoille ja kokeneemmille. Olisi ollut ihana päästä ratsastamaan!


Viro: Pärnu

Pärnu on suomalaistenkin rakastama kesälomakohde, joka tunnetaan kylpylöistä, rannasta ja suloisista huviloista. Olen ollut Pärnussa kerran aiemmin syksyllä, ja täytyy todeta että tämä kaupunki on todella parhaillaan kesällä. Vanha kaupunki oli viehättävä, ranta ihana ja tunnelma muutenkin rento, tosin Pärnussa oli vielä viime viikolla hiljaista, mutta voisin kuvitella että heti kesäkuussa se onkin jo paljon eloisampi ja ruuhkaisampi kaupunki. Yövyimme kuulemma Pärnun parhaassa spa-hotellissa Estonian Resort Hotel & Spa:ssa, jossa voisi sinällään viettää vaikka parikin vuorokautta tylsistymättä. Suosittelen erityisesti tilaamaan aamiaisen vuoteeseen (lisämaksu vain 7e!), koska juuri meille valmistetut aamiaistarjottavat olivat paljon herkullisempia ja houkuttelevampia kuin buffetpöytä.

Pro tip: Pärnun vanhasta kaupungista löytyy viehättävä Mum cafe, jonka listalta löytyy myös vegaanista ruokaa.

Latvia: Gaujan kansallispuisto ja Turaidan Linna

Jos suuntaa Virosta Riikaan autolla, kannattaa ehdottomasti poiketa mennessä tai tullessa Gaujan kansallispuistossa Turaidan linnassa. Linnan alueelle on noin 5-6 euron sisäänpääsymaksu, mutta paikalle voikin mennä vaikka koko päiväksi, kunhan ottaa vain eväät mukaan. Kävimme linnassa varmaan parhaan mahdolliseen vuodenaikaan, joka puolella kukki ja kaunista oli minne katsoinkin. Itse kiersimme alueen ilta-aikaan läpi alle tunnissa. Kansallispuistossa olisi ollut vaikka miten paljon kaikkea muutakin nähtävää, mutta aikataulusyistä jouduimme jatkamaan matkaa nopeasti eteenpäin.

Mitä olisin halunnut kokeilla: Gaujan kansallispuiston läpi virtaa pitkä joki, ja joella järjestetään myös kajakkiretkiä. Olisiko ollut ehkä kuitenkin vähän liiankin täydellistä päästä kajakoimaan ilta-auringossa kansallispuistomaisemissa..?


Latvia: Riika

Olen käynyt Riikassa kahdesti aiemmin, mutta edellisestä kerrasta oli vierähtänyt vaatimattomat 8 vuotta aikaa. En muistanut Riikasta juurikaan muuta, kuin vanhan kaupungin ja jotenkin vanha muistikuva oli sellainen, että Riikassa ei ole mitään kovin ihmeellistä ja se on nähty nopeasti läpi. Kuinka väärässä olinkaan, sillä Riika oli ihana! Rosoiselta ja boheemilta Miera-kadulta löytyi ihania vintage-putiikkeja, kahviloita (esim. Rocket bean roastery) ja vanhoissa tehdasrakennuksissa sijaitsevia yökerhoja ja baareja. Keskustan tuntumasta voin suositella suloista Mio-ravintolaa, jossa listalta ei löytynyt vegaanisia pääruokia, mutta sain pyytämällä tuunatun kasvispasta-annoksen, joka vei kielen mennessään. Riikassa ruoka ja juoma oli kaikkialla edullista, jopa vanhan kaupungin turistirysä-ravintoloissa hinnat olivat varsin kohtuulliset, palvelukin pelasi ja ruoka ei ollut hassumpaa. Haluan pian Riikaan uudestaan pidemmäksi aikaa!

Pro tip: Yövyimme Radisson Blue Latvija-hotellissa, jonka 26.kerroksessa tarjoillaan sunnuntaisin All Day Brunch upeilla näkymillä. Se oli runsain ja överein brunssipöytä, mitä olen koskaan elämässäni nähnyt: tuoreita marjoja isoissa kulhoissa, erilaisia salaattivaihtoehtoja, vohveleita, lättyjä, kakkuja ja kaikennäköistä suolaista, tosin ei hirveän vegaanipainotteisesti kylläkään. Kyllä sieltä silti lähti yksi kasvissyöjäkin maha täynnä ja onnellisena kotimatkalle päin.

Latvia: Jurmala

Jūrmalan kuuluisa, lähes 30km pitkä ranta kannattaa ehdottomasti kokea! Autolla Riikasta matka kestää noin tunnin, mutta paikan päälle pääsee myös junalla. Ranta on todella matala, sää oli täydellinen biitsipäivään ja vesi oli toukokuussa ihan uimalämpöistä – silti ainoa joka meistä ui, oli seurueen merta rakastava turkkilaisvahvistus. Jurmala sopii mielestäni parhaiten päiväkohteeksi Riikasta: aamulla rannalle, iltapäivällä takaisin kaupunkiin ja illaksi vaikkapa terassille tai vanhaa kaupunkia kiertelemään.

Muita vinkkejä

Mitä unohdimme ottaa mukaan mutta olisi kannattanut: hyttysmyrkkyä, savetteja, vesipulloja autoon, punkkipihdit, aurinkorasvaa. Onneksi näitä sai ostettua myös paikan päältä.

Aikatauluja ei kannata sovittaa liian tiukaksi, koska aina pitää olla varaa spontaaniin pysähtelyyn ja maisemien ihasteluun. Mekin pysähdyimme monen kirkonraunion tai hevosaitauksen kohdalla.

Ravintolat kannattaa tsekkailla etukäteen, vaikka toisinaan spontaanikin valinta voi osottautua hyväksi. Ruuan etsimiseen menee kuitenkin helposti turhaa aikaa, ja nälkäisenä tulee kiukku. Joskus on ihan perusteltua hakea kaikille burgerit tai tortillat hesestä ja syödä autossa.

Tee soittolista etukäteen. Matka sujuu huomattavasti paremmissa tunnelmissa, kun biisit autopätkille on mietitty eikä lauluista tarvitse alkaa tapella tien päällä.

Koodilla TS127634 saat alennusta Tallinkin Helsinki-Tallinna-välin reittimatkoista, kun varaat matkan 15.6. mennessä ja matkustusaika on 1.6.-31.8.2018 välillä. Paikkoja on rajoitetusti, tsekkaa matkasi täältä.

Kiitos Artulle, Niolle ja Iidalle onnistuneesta, upeasta seikkailusta ja Tallinkille hienosta reissumahdollisuudesta!

2 comments on Roadtrip Baltiaan – vinkkejä onnistuneeseen reissuun

Comments are closed.