Näin onnistut puhelinkuvissa

Kuvaan suurimman osan blogiin ja someen päätyvistä kuvista ammattitason täysikennoisella järjestelmäkameralla (kamerasetistäni enemmän tietoa täällä), mutta toisinaan ripottelen instagramiin ja tänne blogiinkin puhelimella otettuja kuvia. Miksi? Joskus vain tulee kiinnostavaa kuvattavaa vastaan juuri, kun järkkäri ei ole mukana. Aina järkkäriä ei edes jaksa raahata kassissa, vaikka tietäisikin että sitä saattaisi ehkä tarvita. Vaikka puhelinkuvien laatu ei yllä koskaan samaan kuin järkkärin, niin nykyään kännyköiden kamerat ovat jo niin hyviä, ettei instakuvastakaan välttämättä erota, onko kuvaa otettu järkkärillä vai puhelimella. Minulta kysyttiin vinkkejä parempiin puhelinkuviin, joten täältä pesee!


Puhelimilla on eroa. Jos älypuhelimesi on kaikkein halvinta mallia tai jo monta vuoden vanha, ei kamera todennäköisesti pysty ihmeisiin. Itselläni on käytössä Samsungilta testiin saatu Galaxy S9 -puhelin, jonka kameralla saa ihan älyttömän tarkkaa jälkeä, parempaa kuin millään muulla testaamallani puhelimella. S9: ssä on käytössä kaksoiskamera ja säädettävä aukko, jotka antavat ihan uudenlaisia mahdollisuuksia kuvaamiseen.

Puhelimen mallistakin huolimatta, on kuitenkin hyvä saada perusasiat kuntoon. Kun kuva on otettu hyvässä valossa ja asettelu on kohdallaan, niin kökköisemmälläkin kameralla voi saada tosi kivaa jälkeä. Valaistus onkin yksi tärkeimmistä asioista: tasaisessa luonnonvalossa syntyvät mielestäni kivoimmat puhelinkuvat, vältän voimakkaita varjon ja auringonvalon synnyttämiä kontrasteja.

Tärkeää on myös oikeanlainen rajaus. Jos kuvaat instagramiin, niin muistathan, että IG rajaa pystykuvat 5:4 kuvasuhteeseen, kun kameroiden yleinen kuvasuhde on yleensä 4:3. Katso että kohde mahtuu tuohon instagramin rajauksen mukaiseen kuvaan!

Jälkikäsittely on puhelinkuvissakin kaiken A ja O. Muokkaan puhelinkuviani yleensä VSCO:n ja Lightroomin sovelluksilla, joskus myös Afterlightillä. VSCO:n filttereillä saa kuviin kivaa tunnelmaa ja lightroomilla voi tehdä paikallisesti taikoja kuviin: esimerkiksi ylläoleva kuva oli aluksi etualalta täysin tumma taustan ollessa täysin vaalea, eivätkä ihmiset erottuneet. Lisäsin lightroomilla valoa vain etualalle, että tausta ei olisi palanut puhki. Tämän jälkeen lisäsin filtterin tasoittamaan omasta mielestäni liian kirkkaita valokuvan sävyjä lämpimämmän ja pehmeämmän sävyiseksi.

Joillakin puhelimilla voi kuvata myös raakakuvia (raw). Raakakuva on suuri kuvatiedosto, jossa on kaikki kameran tallentama kuvadata – kun kuvainformaatiota on runsaasti, on jälkikäsittely helpompaa ja lopputuloksesta on mahdollista saada entistäkin upeampi.

Näin onnistut puhelinkuvissa
Selective Focus tai Muotokuva-ominaisuudella puhelimella voi ottaa kuvia, jossa kohde erottuu tarkkana taustan ollessa sumea. Tämä ominaisuus toimii parhaiten, kun kohde on hyvin selkeä ja vähintään 50cm päästä puhelinkameran linssistä. Tässä kuvassa sumennus ei ole toteutunut ihan tarkasti, mutta mitä selkeämpi / yksinkertaisempi kohde, sitä parempi lopputulos tällä ominaisuudella saadaan.


Tärkeintä onnistuneessa puhelinkuvassa, kuten muissakin kuvissa, on mielestäni tunnelma. Puhelinkuva saa näyttää hetkessä räpsäistyltä fiiliskuvalta, älä ota kuvaa kuvan vuoksi vaan ota kännykkä esiin kun näet jotain tosi ihanaa jonka haluat tallentaa itsellesi tai muille.

Mukavia kuvaushetkiä!