Tärkeät hetket kuviksi

Kaupallinen yhteistyö ifolor

Heinäkuun puolesta välistä lähtien puhelimeni kameran rulla on alkanut täyttymään kuvista uudesta ihmisestä, meidän pienestä vauvasta. Kuvia tulee vaisumpina päivinä muutamia, mutta parhaimmillaan jopa sata päivässä. Vauva on niin suloinen kun hän hymyilee, haukottelee, ihmettelee tai ihan vaan on – eikä noita hetkiä voi olla ikuistamatta. Olen aina ollut ahkera kuvaaja, mutta vauvan syntymän jälkeen kuvien määrä on suorastaan räjähtänyt. Enkä tuomitse tästä yhtään itseäni, sitä vaan haluaa saada ainutlaatuiset hetket talteen. Pieni kasvaa niin nopeasti ja sitä unohtaa niin pian, miltä hän vielä vaikkapa kuukausi sitten näytti ja kuvien avulla on helppo palata niihin hetkiin myöhemmin.

Kun siskoni tytär syntyi nelisen vuotta sitten, muistan siskoni tilanneen hänelle oman kuvakirjan vauvavuoden ajalta. Kirjan kuvat oli otettu ihan puhelimella ja tuota kirjaa on ollut sitten siskontytön kanssa kiva katsella yhdessä ja muistella sitä, miltä hän näytti ja millainen hän oli vauvana. Jo odotusaikana päätin, että tilaan sitten meidän vauvalle samanlaisen kuvakirjan – konkreettista kirjaa on niin paljon mukavampi selailla ja esitellä, kuin puhelimen kameran rullaa.

Kerrottakoon, että olen monta kertaa elämässäni ollut melkein tilaamassa kuvakirjaa, mutta tilaus on aina jäänyt kesken. Mulla niiden parhaimpien kuvien valitsemiseen menee helposti ikuisuus ja kuvatekstejä kirjoittaessa itsesensuuri iskee liian kovaa – ehkä suhtaudun kuvakirjan tekemiseen liian vakavasti ja asetan itselleni suhteettoman suuret paineet. Nyt onnistuin kuitenkin tekemään kauniin kuvakirjan teksteineen aika vaivattomasti vain tunnissa! Tässä siis mun vinkit onnistumiseen kaikille, jotka ovat kriiseilleet kuvakirjan luomisen kanssa:

1. Valitse parhaat kuvat vähitellen. Mä tein vauvan syntyessä puhelimeen albumin, johon olen aina välillä lisäillyt mun lempikuvia. Tein kuvakirjan suoraan tuon albumin pohjalta – kuvavalinnat olivat syntyneet pikkuhiljaa, eikä kuvakirjan luomisvaiheessa tarvinnut alkaa käydä koko puhelimen valtavaa kuvavirtaa läpi.

2. Luovu kuvateksteistä. Mä suhtaudun omiin kirjoituksiini aina tosi kriittisesti ja huomasin kuvakirjoja luodessani viettävän suhteettoman paljon aikaa kuvatekstien parissa. Tätä kirjaa tehdessäni päätin jättää ns. perinteiset kuvatekstit pois ja niiden sijaan annoin kuvien puhua puolestaan ja valitsin niiden seuraksi muutaman ihanan runon kuvaamaan vauva-ajan tunteita ja tunnelmia. Meidän kuvakirjaan tuli runoja Kirsi Kunnaksen Tiitiäisen satupuusta ja Jukka Itkosen Keinuhevosen kengittäjä – runoja vauvaperheeseen -kirjasta. Molemmat ovat täynnä ihan mielettömän ihania runoja

3. Tee kuvat Ifolorin Designer-ohjelmalla, jolla kuvakirjan luominen on helppoa ja nopeaa! Meidän kuvakirja on ifolorin A4-kokoinen Premium-kuvakirja ja kuviin ja kirjan kanteen valitsin mattapinnan, joka toistaa kuvien värit kauniisti. Kannattaa tsekata myös ifolorin oma kuvakirjaopas aloittelijoille!

Kuvakirjatilauksen yhteydessä me tilattiin myös muutamia kortteja vauvan kuvilla varustettuina – näitä lähetetään ainakin kiitoskortteina vauvan nimijuhlaan osallistuneille sekä ukille ja papalle sekä isoukeille isäinpäivänä. Vauvasta viikon vanhana otetut newborn-kuvat sopivat mielestäni myös kauniisti joulukorteiksi. Kuvakorttien-ja kirjojen kanssa kannattaa olla muuten liikkeessä ajoissa, ei ole yhtään liioiteltua laittaa tilaukseen jo nyt tuotteita joulua varten!

———-

Koodilla VIENAK25 saat nyt 25 %:n alennuksen ifolorin korteista ja kuvakirjoista! Koodi on voimasssa 8.10.2023 asti ja sitä ei voi yhdistää muihin alennuksiin.