Pieni matkaopas Balille

pieni matkaopas Balille

Pieni Matkaopas Balille by Viena K

 

LENNOT

Varasimme lennot noin neljä kuukautta etukäteen. Suoria lentoja ei Balille Helsingistä ole, me lensimme Turkish Airlinesilla ensiksi Istanbulin kautta Jakartaan (Indonesian pääkaupunki) ja sieltä AirAsian lennolla Denpasariin, Balille. Kahden välilaskun matka lentokenttäodotteluineen ja väliyöpymisineen oli rankka, mutta saimme lennot kaikkineen aika edullisesti, alle 700 eurolla. Kannattaa siis katsoa ensin lentoja Helsingistä Singaporeen tai Jakartalle, ja sieltä erikseen Denpasariin.

Vinkki: jos varaat lennot kahdesta eri paikasta, varaa hyvin aikaa välilaskulle. AirAsian lennot myöhästelevät poikkeuksellisen paljon, ja esimerkiksi ystävämme joutuivat ostamaan Jakartalta omakustanteisesti 800e lennot Helsinkiin, kun he myöhästyivät jatkolennolta. Me pelasimme varman päälle ja odottilemme Jakartalla molempiin suuntiin mentäessä monta tuntia.

KÄYTÄNNÖN VALMISTELUT ENNEN MATKAA

Indonesiaan ei Suomesta tarvitse viisumia alle 30 päivän matkalle, paluulento pitää olla tiedossa kun saavut maahan. Varmista, että passisi on voimassa vielä 6kk maahantulon jälkeen, muuten et todennäköisesti pääse maahan. Yhdet tutut joutuivat muuttamaan matkasuunnitelmaansa ja matkustamaan Indonesian sijaan Thaimaaseen, kun passi ei ollut tarpeeksi pitkään voimassa.

pieni matkaopas Balille


MAJOITUS

Varasimme ensimmäiseksi neljäksi yöksi upean Villan seurueellemme Airbnb:n kautta. Jouluaikaan hinnat olivat vähän korkeampia kuin tavallisesti, mutta eivät kuitenkaan mitenkään järjettömiä: kuusi henkeä majoittanut villa maksoi yhteensä 200e yöltä. Balin edullisen hintatason vuoksi siellä onkin tällaisella tavallisella pulliaisella mahdollisuus päästä majoittumaan tavallista hienommin järkevään hintaan.

Villan jälkeen asuimme 2 viikkoa Canggussa keskeisellä paikalla Home Stayssa, jossa oli kiva uima-allas ja siedettävän siistit kahden hengen huoneet omalla parvekkeella, suihkulla ja wc:llä. Yksi huone kustansi n. 17e per yö. Yhdeltä henkilöltä kahden viikon majoitus kustansi siis vähän päälle satasen, käytännössä puoli-ilmaista yöpymistä siis. Samassa Home Stayssa oli sattumoisin älyttömän paljon muitakin suomalaisia, joihin kyllä törmäsi Canggussa muutenkin jatkuvasti.

Loppuajan lomastamme vietimme Ubudissa mielettömässä Bisma Eight-hotellissa, josta on tulossa vielä kokonaan oma postauksensa.

LIIKKUMINEN

Edullisin, kätevin ja nopein tapa liikkua Balilla paikasta toiseen on skootteri. Jos et uskalla itse ajaa skootterilla, niin toivo että matkaseuralaisesi uskaltaa. Bensa on halpaa ja skootterin vuokraaminen on aika edullista. Pidemmille matkoilla kannattaa ottaa autokuljetus, mutta kannattaa varautua siihen, että autolla liikkuminen etenkin ruuhka-aikaan on hyvin, hyvin hidasta.

RUOKA

Ruoka oli yksi ihanimmista asioista Balilla. Tuoreita, maukkaita kasviksia ja hedelmiä, kaikkialla vegaani-ja kasvisruokaa, ja niin edullisesti! Canggu ja Ubud ovat niin täynnä trendikkäitä kahviloita, ravintoloita ja baareja, että runsaudenpula iskee. Kun meillä oli oma villa keittiöineen, teimme myös itse ruokaa, mutta muutoin söimme aina ulkona, melkein jopa kyllästymiseen saakka. Ruokaan ei yhdessäkään paikassa saanut yleensä kulumaan 10 euroa enempää.

Ruokapostaukseni Balilta löytyvät erikseen täältä: Canggun parhaat kahvilat / The Shady Shack / Sun of Panama.NÄHTÄVÄÄ JA TEHTÄVÄÄ BALILLA

Balille voi matkustaa vaikka ei surffaisi tai harrastaisi joogaa – esimerkiksi herkullisen ruuan, pakahduttavan lämmön, kauniin luonnon, mielenkiintoisen kulttuurin, upeiden auringonlaskujen, meren ja rantojen vuoksi. On varmaan selvää, ettei meidän reissumme ollut mikään aktiiviloma, keskityimme lähinnä nauttimiseen, hyvään ruokaan ja yhdessäoloon. Parasta oli mielestäni suunnata iltapäivisin johonkin rannalle ihailemaan auringonlaskua – suosikkipaikkojani auringonlaskun katseluun olivat 707 Batu Belig Beach Bar ja La Laguna. Auringonlaskut olivat tietenkin upeita nähtävyyksiä itsessään, mutta lisäksi mm. vierailimme temppelissä, ihailimme Ubudissa riisipeltoja ja uimme Tegenungan vesiputouksessa.

Moni Balille ensimmäistä kertaa saapuva jää aluksi Kutalle, mutta ellet satu pitämään turistimassoista, röyhkeistä taskuvarkaista, älyttömästä ruuhkasta ja täpötäysistä yökerhoista, suosittelen jättämään Kutan väliin. Canggu on mielestäni paras paikka pidempiaikaiseen hengailuun, rauhallisemmissa Uluwatussa ja Ubudissa suosittelen käymään myös vaikka päivän tai parin reissulla. Gilin ja Lombokin saaret ovat myös hyvin suosittuja, ja etenkin jälkimmäistä suositeltiin meille kovasti, mutta tällä reissulla päätimme keskittyä ainoastaan Balin saareen.
YLEISTÄ

-Balin oma “woltin”, GO JEK:in kautta voi tilata kaupasta ostokset, ravintoloista ruokaa ja juomaa, kuljetuksen skootterilla tai autolla tai vaikkapa hieronnan. Toimituskulut olivat yleensä 60-90 senttiä. Etenkin ruokatoimitukset toimivat älyttömän hyvin, mutta huomasimme että autokyytiä tilatessa kuljettavat peruivat matkan ärsyttävän usein, tai autoja oli huonosti saatavilla. Uberin kautta Balilla sai lähinnä vain skootterikyytejä.

-Hinnoista kannattaa aina tinkiä, yleensä turisteilta yritetään aina alkuun pyytää jopa tuplahintaa.

-Kaikki palvelut ovat Balilla hyvin edullisia. Ison pyykkisäkillisen pesettäminen pesulassa maksoi parisen euroa, ja vaatteet palautettiin aina silitettyinä ja viikattuina. Tunnin kestävään hierontaan pääsee parhaimmillaan alle kympillä, manikyyri tai pedikyyri kustantaa 12-15 euroa, geelilakkauksen saa vähän päälle kahdellakympillä.

-Lähes missään ravintolassa tai kaupassa ei ostoksia voi maksaa kortilla, joten käteistä pitää olla aina mukana.

-Itse testasin myös polveen tulleen palovamman vuoksi paikalliset lääkäripalvelut, joista ei ole pahaa sanottavaa: paikallinen Medical Centre oli vakuutusyhtiöni sopimuskumppani, joten en maksanut lääkärikäynneistä mitään, ja sain oikein hyvää ja asiallista hoitoa.

-Taskuvarkaudet ovat Balilla yleisiä, skootterilla ajaessa laukkua ei kannata pitää olalla ja turhia tavaroita ei kannata koskaan kuljettaa mukana.

-Balilla on ihan älyttömästi hyttysiä! Osa hyttysistä aiheuttaa Dengue-kuumetta, joten hyttysmyrkky kannattaa muistaa. Itse sain myrkyistä huolimatta isoja, punoittavia ja kutisevia paukamia joka puolelle ihooni, siispä kaltaisilleni erityisherkille suosittelen jotain salvaa tai voidetta puremiin.Kiitos maailman parhaille reissukavereille, eli Artulle, Peetalle ja Antonille upeasta ja elämyksellisestä matkasta! Varataanko jo pian seuraavat lennot?

Related Post

one comment on Pieni matkaopas Balille

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *