Kolme hyvää tekevää smoothiereseptiä

kaupallinen yhteistyö, Asennemedia & Verman

Muistatteko, kun smoothiet tulivat muotiin joskus tämän vuosikymmenen alussa? Sitä ennen oli puhuttu aina pirtelöistä. Ostin silloin ensimmäiset superfood-jauheeni ruohonjuuresta ja yritin juoda irvistelemällä ruskeanvärisiä terveyssmoothieita, koska ajattelin niiden tekevän minulle hyvää. Hyvää tekevään smoothiehen tuli tuolloin paljon salaattia tai mitä tahansa vihreää, ehkä hiukan marjoja tai hedelmiä ja tietenkin macaa, lucumaa ja muita ihmejauheita. Maitotuotteet tai makeutus olivat ehdottomasti kielletty, ja mitä terveellisemmän (=pahemman) makuinen smoothie oli, sitä parempi sen vaikutus oli.

Noista ajoista olen viisastunut jo jonkin verran ja ymmärtänyt, että elämä on liian lyhyt siihen, että joisi päivittäin jotain pahanmakuista. Smoothiet kuitenkin jäivät noilta ajoilta elämääni ja trendistä tuli vakiintunut juttu kahviloihin ja ruokakauppoihin. Erilaiset smoothiet ovat edelleen se päivän ateria, mihin on helppo lisätä kaikenlaista terveellistä ja saada päivän vitamiiniannos yhdestä lasista. Kun flunssa kolkuttelee ovella, lisään pirtelööni pakurikääpäuutetta, reilusti inkiväärtä ja tyrnimarjoja. Kun aamulla väsyttää, teen oikein raikkaan vihersmoothien ja kurnivalle mahalle välipalaksi kuitua ja jogurttia sisältävän marjasmoothien. Kun haluan herkutella, on lakusmoothien aika.

kolme hyvää tekevää smoothiereseptiä

Bioteekin Elinvoima-sarja sisältää viisi erilaista jauhemuotoista ravintolisää, joita voi helposti lisätä juurikin smoothien tai aamiaisjogurtin sekaan. Itselläni on niistä käytössä aktiivisesti kolme: viherjauhe, kuitu ja merilevä. Nykypäivänä ruoka on vähäkuituista ja ainakin itselläni kuitujen saanti ruuasta jää helposti liian vähäiseksi. Elinvoima kuitujauhe sisältää mm. kauralesettä, pellavaa ja hamppua ja on oikeasti sen verran hyvänmakuinen, että sitä voi lisätä vaikka pari ruokalusikallista suoraan veteen ja nauttia sellaisenaan. Merilevä on taas maistuu mielestäni ihan järkyttävälle, mutta vegaanille merilevävalmisteen käyttö on hyvin suositeltavaa jodin saannin takia. Onneksi päivän suositusannos on vain 1/4 tl ja esimerkiksi sitrussmoothieen sekoitettuna merileväjauhe ei maistu lainkaan.

Omat smoothiesuosikkini eivät sisällä koskaan kovin pitkää ainesosalistaa, enkä osaa oikein antaa kovin tarkkoja määriä ohjeisiin. Lisäilen aineksia vähän fiiliksen ja päivän mukaan, joskus tarvitsee enemmän makeutta, joskus ei ollenkaan. Näitä kolmea reseptiä käytän eniten, tosin raaka-aineet saattavat vaihdella paljonkin sen mukaan, mitä kaapista sattuu löytymään. Löytyykö täältä vielä muita, jotka edelleen juovat päivittäin smoothiensa?

Oikeasti hyvänmakuinen vihersmoothie

Kurkkua
Ananasta
Appelsiini
Kourallinen tuoretta minttua
1 rkl Elinvoima viherjauhetta
Vettä ja jäitä tarpeen mukaan

Tuhti marjasmoothie

2 dl suomalaisia pakastemarjoja
1 rkl tyrnimarjoja
0,5 dl soija-tai kaurajugurttia
1-2 rkl Elinvoima kuitua
kasvimaitoa tai vettä tarpeen mukaan

Trooppinen sitrussmoothie

Pakastettua mangoa
Ananasta
Puolikas banaani
Appelsiini
1 rkl sitruunamehua
1 tl inkivääriä
Vettä ja jäitä tarpeen mukaan

Kun olet sekoittanut ainekset tehosekoittimessa, lisää lopuksi 1/4 tl Elinvoima merilevää ja sekoita se smoothien joukkoon lusikalla.

one comment on Kolme hyvää tekevää smoothiereseptiä

Comments are closed.