Maailman paras vegaaninen hampurilainen

Maailman paras vegaaninen hampurilainenMaailman paras vegaaninen hampurilainen – kaupallinen yhteistyö, Asennemedia & Iittala

Mistä tietää että on onnistunut ruuanlaitossa? Yleensä yksinkertaisesti siitä, että lopputulos maistuu itselle. Mutta jos se maistuu jollekulle toisellekin, niin silloin ollaan jo next levelillä. Kun tein näitä vegaanisia hampurilaisia ensimmäistä kertaa, saapui koemaistajani paikalle vasta kun itse olin jo nälkäisenä syönyt omani. Jätin hänet herkuttelemaan rauhassa keittiöön, kun itse siirryin olkkarin puolelle muihin puuhiin. Hetken hiljaisuuden päästä tyyppi kävelee kuitenkin olohuoneen ovelle tunteikkaan näköisenä.

N (pahaenteisellä sävyllä): baby, I need to confess something.

M: okay..

N: this is absolutely the best vegetarian burger that I’ve ever had. 

Ja se on muuten paljon sanottu henkilöltä, jolle burgerit tuntuvat olevan se juttu: hän muistelee vieläkin sitä vuosien takaista reissua Budapestiin, kun siellä oli se loistava burgeri, ja muistaa aina erikseen mainita, kun on käynyt jossain hyvässä hampparipaikassa. Mainittakoon siis, että Nio syö myös toisinaan lihaa ja tämä paini kuulemma samassa sarjassa niiden parhaiden lihaburgereiden kanssa. Siispä nimesin tämän hampurilaisen vaatimattomaksi maailman parhaaksi vegaanihampurilaiseksi. Tietenkin kyse on vain minun mielipiteestäni, mutta suosittelen kuitenkin kokeilemaan, en usko että petyt! Inspiraationa on toiminut mm. Naughty burgerin portobellobursa ja samoin Natan pari vuotta sitten minulle ja Artulle tekemät kasvishampurilaiset.

Paras vegaaninen hampurilainen ikinä
Maailman paras vegaaninen hampurilainen koostuu seuraavista osasista:
  • Tuoreesta sämpylästä. Nyt käytin leipomon unikonsiemen.-sämpylöitä, mutta usein myös leivon itse. Suosittelen hampurilaissämpyläksi esim. näitä lanttusämpylöitä, ihanan meheviä!
  • Portobello-sienestä. Mielestäni soija-ja mustapapupihvit ja vastaavat hampparin välissä ovat aivan jees. Mutta kun haluan The vegaaniburgerin, niin laitan sämpylän väliin pannulla paistetun portobello-sienen, jonka umami tekee hampparista ihan mielettömän maukkaan. Portobellojen valmistaminen on helppoa: sienet puhdistetaan, niistä irrotetaan jalka, sivellään pinta oliiviöljyllä ja paistetaan pannulla molemmin puolin n. 5 minuuttia.
  • Karamellisoidusta sipulista. Kaksi sipulia kuullotetaan ensin oliiviöljyssä, sitten lisätään pari rkl sokeria ja saman verran punaviinietikkaa. Keitosta haudutellaan pannulla, kunnes neste on haihtunut lähes kokonaan. Maustetaan suolalla ja pippurilla, lisätään hiukan vettä, ja haudutetaan sipuleita vielä hetki lisää, kunnes sipulit ovat tahmeita.
  • Sinihomejuusto-majoneesista. Dippi syntyy yksinkertaisesti vegaanimajoneesista (nykyään niitä saa jo ihan pienistäkin marketeista helposti) ja vegaanisesta blue cheese-dippijauheesta.
  • Avokadosta / guacamolesta. Kun on aikaa, teen ihan kunnon guacamolen, kiireesempänä vain pilkon avokadot, maustan suolalla ja puristan päälle hiukan sitruunamehua.
  • Lisäksi: hyvän hampurilaisen väliin tulee myös mielestäni tuoretta tomaattia ja rucolaa. Kyytipojaksi sopivat lohkoperunat ja laadukas ketsuppi.

Paras vegaaninen hampurilainen ikinä
Rakastan nykyisin sitä, että voin ruokaa laittaessani laittaa eri lisukkeita ja raaka-aineita pieniin kulhoihin ja lautasille – Iittalan suloiset Teema Tiimi-astiat ovat tähän tarkoitukseen ihan täydellisiä. Kun reilu vuosi sitten Teema Tiimi-sarja julkistettiin, mietin että mitenköhän näille pienille kulhoille on suomalaisessa keittiössä käyttöä. Mutta nykyään minun(kin) kotikeittiössä trendaavat erilaiset jaettavat / pöydässä itse koottavat annokset, ja nämä kupposet ovat käytössä lähes päivittäin sekä ruokaa laittaessa että kattauksessa. Tuo isompi perinteisen Teema-sarjan vati on saatu lahjaksi melkein 10 vuotta sitten ja se on edelleen yksi suosikkiastioistani. Ehkä voin näistä pienistä kulhoista sanoa sitten nelikymppisenä samaa.

Millainen on sinun mielestäsi loistava kasvishampurilainen?