Vegaaninen hollandaise ja muita ideoita pääsiäispöytään

Vegaaninen hollandaise ja muita ideoita pääsiäispöytään

Olen aina tykännyt pääsiäisestä – ei vain neljän päivän loman vuoksi, vaan koska se on ikään kuin merkki siitä, että talvi on nyt jätetty lopullisesti taaksepäin ja kevät on edessä. Yleensä vietän pääsiäistä ihan kotona Helsingissä, ja viikonlopun tärkeimpiin suunnitelmiin kuuluu lähinnä kotona kokkailu ja rento oleilu. Tässä on nyt viimeaikoina ollut muutenkin monenlaista matkaa ja hässäkkää, ja lisää on tulossa keväämmällä, joten tänäkään vuonna ei tullut mieleenkään tehdä minkäännäköisiä reissusuunnitelmia pääsiäislomalle.

Pääsiäisenä ruoka on isossa osassa, kerrankin kun on aikaa keittiössä häärämiseen kunnolla, niin tekee mieli myös valmistaa pöytään tavallista useampaa sorttia ja sellaisia juttuja, joita ei ihan joka arkipäivä jaksaisi laittaa. Nämä vinkit tulevat ehkä tämän vuoden pääsiäistä ajatellen vähän viime tipassa, mutta jos vielä mietit mitä huomenna tai maanantaina kattaisit pöytään, tässä muutamia ideoita vegaaniseen pääsiäispöytään!

Vegaaninen hollandaise ja muita ideoita pääsiäispöytään
Brunssille

Porkkalatahnalla täytetyt avokadot. lapsena äitini teki toisinaan ihania katkaraputäytteellä täytettyjä avokadoja, ja me lapset saimme toisinaan maistaa lusikallisen. Kermaisen avokadon ja suolaisen mutta raikkaan katkaraputahnan liitto oli jotenkin täydellinen, ja olen monet kerrat haikaillut tuon herkun perään – onneksi porkkalaversiolla saadaan myös samanlainen upea makuelämys. Tee siis porkkanalohi-tahna tällä helpolla ohjeella, halkaise avokadot puoliksi, täytä tahnalla ja nauti.

Granolakakku. Meidän brunsseilla tästä on jo muodostunut klassikko: marjoja, rapeaa granolaa ja jogurttia kakun muodossa. Resepti löytyy täältä – pääsiäisen teeman mukaisesti reseptissä marjat voi korvata esim. passionhedelmillä, mangolla, kiiweillä ja sitrushedelmillä.

Parsakaalisalaatti. Haluan nostaa tämän reseptin parin vuoden takaa uudelleen esiin, sillä nykyään vegetarian butcherin loistavaa vegaanista pekonia löytyy isommista K-marketeista ainakin pk-seudulla, kun aiemmin sitä sai vain vegekaupasta. Tein tätä viikko sitten synttäreille tupla-annoksen ja kaikki meni – jälleen kerran palaute salaatista oli vain ylistävää. Kokeile tätä, en usko että tulet pettymään!


Ruokapöytään:

Uunissa paahdettua parsaa & hollandaisea. Vegaaninen hollandaise on varsin helppo tehdä ja maistuu taivaalliselta vihreän parsan kanssa. Resepti hollandaiseen postauksen lopusta.

Valkosipuliperunat. Pese perunat huolella, viipaloi kuorimatta, pilko valkopuli. Paista pannulla runsaan keiju-nokareen tai muun vegaanisen margariinin kera, mausta suolalla ja pippurilla – täydellistä!

Risotto. Pääsiäispöytään sopii hyvin lisukkeeksi raikas parsarisotto tai sitruunarisotto (korvaa reseptissä veriappelsiini sitruunalla).

Kasvispaistos. Fenkolia, parsakaalia, porkkanaa, kesäkurpitsaa, kukkakaalta.. Kaikki lempikasvikseksi pilkottuna uunivuokaan, päälle oliiviöljyä ja hitusen suolaa. Sekoita ja paista 220-asteisessa uunissa n. puolisen tuntia. Tämän tyyliset paistokset ovat nykyään meillä lisukkeena lähes joka aterialla.

Italialaiset pyörykät tomaattikastikkeessa. Viime vuoden brunssiherkku toimii myös pääruokana – voit käyttää nyhtökauraa tai härkistä, tärkeintä on tuoreet yrtit ja oikeat mausteet.

Vegaaninen shepherd’s pie. Tähän menee aikaa, mutta lopputulos on kaiken vaivan arvoinen: ihanan bataatti-perunasosekuoren takaa paljastuu maukas kasvismuhennos – parhaassa versiossa pitää mielestäni löytyä herkkusieniä, selleriä, aurinkokuivattua tomaattia kikherneitä ja linssejä. Ohje Hesarin nettisivuilta.

Jälkiruokia:

Juustokakku purkissa. Olen jakanut tämän “juustokakun” reseptin jo vuosia sitten ja innostuin kokeilemaan sitä pitkästä aikaa hitusen muokattuna – persikan tilata käytin valmista mangososetta ja lisäsin mukaan chia-siemeniä niin pohjaan kuin hedelmäkerrokseenkin.

Mango-kookosraakakakku. Tähän aikaan vuodesta kaipaan paljon tavallista enemmän raikkaita, jauhottomia ja sokerittomia vaihtoehtoja raskaiden hiilaripommien ja sokeristen leivonnaisten sijaan. Siksi olen viimeaikoina tehnyt paljon raakakakkuja, joista tämä mango-kookoskakku on yksi kaikkien aikojen lemppareistani, sopii myös hyvin pääsiäiseen.

Extra: Ajattelin kokeilla vielä huomenna ystäväni Tuulian blogista bongaamaani ihanan houkuttelevan oloista sitruunapiirakan reseptiä – ohje on sekä vegaaninen että gluteeniton, joten se sopii myös moneen ruokavalioon.


Vegaaninen hollandaise

3 rkl vegaanista margariinia (sininen keiju)
2 rkl vehnäjauhoa
n. 1/2 tl kurkumaa
2,5 dl makeuttamatonta kasvimaitoa
2 rkl sitruunan mehua
ripaus Cayennepippuria
ripaus suolaa ja mustapippuria

Ota kaikki ainesosat esille, mittaa jauhot ja kasvimaito valmiiksi.

Kuumenna pienessä kattilassa / kasarissa margariini. Kun se on sulanut, lisää joukkoon jauho, ja sekoita vispilällä tasaiseksi.

Lisää n. puolet kasvimaidosta tasaisena nauhana kokoajan vispaten. Kun seos on paksua, lisää myös loput maidosta vähitellen, edelleen vispaten.

Lisää sitruunan mehu ja mausteet, jatka vispaamista. Kastike saa värinsä kurkumasta, lisää sitä sen verran, että olet tyytyväinen väriin. Poista kattila pannulta ja tarjoa keitetyn tai uunissa paahdetun parsan kanssa.

Kastike säilyy myös jääkaapissa muutaman päivän, mutta se muuttuu helposti aika jämäkäksi – itse ohensin jääkapissa päivän säilytettyä kastiketta lämmitysvaiheessa maidolla.

Vegaaninen hollandaise
Millaisia kasvisherkkuja teillä syödään pääsiäisenä?