1: jouluinen raakakakku

Perinteisten jouluherkkujen vieressä on hyvin tilaa vaihtoehtoleipomuksille. Torttuja, pipareita ja suklaata tuputetaan joulun alla joka nurkassa, ja kun viikonloppuna voi helposti olla kolmetkin kestit peräkkäin, maha turpoaa helposti ja olo tulee ähkyiseksi. On siis varsin ilahduttavaa, jos välillä on vaihtoehtojakin tarjolla, esimerkiksi sokerittomia ja gluteenittomia herkkuja, joita usein voi nauttia hyvällä omallatunnolla ilman vatsaväänteitä. Leivoin tämän pienen raakakakun viime sunnuntain naapureiden pikkujouluihin, ja ainakin ihanilta (ja ehkä vähän kilteiltä) naapureiltani tuli paljon kehuja – ehkä siis sinäkin voisit tykätä? Nimestään huolimatta jouluisinta tässä kakussa on ehkä kuitenkin ulkonäkö, maultaan se ei ollut mitenkään erityisen jouluinen – herkullinen kuitenkin! Tein kakkuni hyvin pieneen, halkaisijaltaan 10cm irtopohjavuokaan, jos teet isompaa kakkua niin kaksin-tai kolminkertaista ohjeen määrät.

Pohja:

1 dl manteleita
n. 8-10 pehmeää kuivattua viikunaa
1 rkl kookosöljyä
ripaus merisuolaa
kardemummaa maun mukaan

Sekoita kaikki aineet keskenään tehosekoittimessa sileäksi seokseksi. Leikaa leivinpaperinpala irtopohjavuoan pohjalle. Halkaisijaltaan pienellä vuoalla saa korkeamman ja näyttävämmän kakun. Levitä seos vuokaan, laita pakasteen jäähtymään.

Täyte:

2,5 dl liotettuja cashewpähkinöitä
1 yön yli jääkaapissa ollut kookosmaitotölkki
1-2 rkl hunajaa
2 tl aitovaniljajauhetta

Liota cashewpähkinöitä vähintään tunti vedessä ja huuhtele ne ennen käyttöä. Kaada kookosmaitotölkistä pois kirkas neste, ja käytä vain paksu ja valkoinen, kovettunut aines. Sekoita kaikki aineet keskenään tehosekoittimessa sileäksi seokseksi. Ota kakkupohja pakastimesta ja levitä täyteseos pohjan päälle. Laita pakasteeseen jähmettymään. Kun kakku on sopivasti jähmettynyt, sen voi tarjoilla. Koristele granaattiomenan siemenillä tai esimerkiksi karpaloilla.

11 comments on 1: jouluinen raakakakku

  1. Voi että, miten suloinen joulukakku! ♡ Mun pitäisi ehdottomasti hankkia pari pientä irtopohjavuokaa, jotta voisin tehdä tällaisia pienempiä, yhdelle hengelle sopivia annoksia. Kahden hengen taloudessa ei nimittäin kannata tehdä isoja kakkuja, sillä muutoin herkkua saa puputtaa monta päivää. :–D Kiitokset ihanasta raakareseptistä! ♡

  2. En ole vielä raakakakkuja kokeillut. Tämä näyttää ainesosilta sellaiselta, joka voisi olla ensimmäiseni. =) Pitääpä heti hankkia ainekset ja tuollainen soma pikkuinen vuoka.

  3. Ole hyvä <3 Olen itse ostanut noita pieniä vuokia stokkalta. Haluaisin vielä jonku 12-14cm, nyt mulla on 10cm, 18cm ja 24cm 🙂 Ihania raakaleipomushetkiä <3

  4. Suosittelen kokeilemaan, tämä on tosi helppo! Aineksetkin ovat helppoja ja löytyvät melkein joka kaupasta 🙂

  5. Moi, tossa tekstissäkin lukee että käytin 10cm vuokaa. Pohjasta tulee tuolla ohjeella ehkä hiukan paksu, ja vaniljatäytettä jäi hiukan yli – luulisin että tästä tulee sopiva kakku n. 18cm kakkuvuokaan, mutta silloin kakusta tulee tosi matala. Kakkutarjoitin on itseasiassa lautanen, joka on laitettu kumollaan olevan iittalan koko-mukin päälle 🙂

  6. tuossa yläpuolella näkyy vastaus 🙂 Eli tein 10cm vuokaan mutta täytteitä jäi hiukan yli, kun en jaksanut säätää leivinpaperista jatkoa vuoalle että olisin saanut vielä korkeamman kakun.

  7. Kuinka paljon on kookosmaitotölkki, kun niitäkin on eri kokosia? 🙂 Kuulostaa huippuhyvältä kakulta, pakko päästä kokeileen!

Comments are closed.