14: mainio satokausikalenteri + arvonta

Satokausikalenteri on yksi parhaista ruokaan liittyvistä jutuista, joita on keksitty vähään aikaan. Sen avulla jokainen voi löytää kaupoista ympäri vuoden aina ne parhaimmat ja maukkaimmat vihannekset, hedelmät ja marjat. Sain vuosi sitten itse ensimmäisen satokausikalenterin lahjaksi, ja se on muuttanut omia kulutustottumuksiani ruokaostosten suhteen jo vuoden aikana ihan hurjasti parempaan suuntaan. Sain mahdollisuuden arpoa pari ensi vuoden kalenteria teille – näin hyvää ideaa hehkutan täällä enemmän kuin mielelläni.

Jos et ole vielä vakuuttunut  suosia sesonkikasviksia, niin tässä monta hyvää syytä:

 • Edullisuus. Satokauden kasvikset ovat runsaamman tarjonnan ja edullisempien kasvatus-ja kuletuskulujen ansiosta usein halvempia kuin pääsesongin ulkopuoliset kasvikset.
 • Ekologisuus. Satokauden aikana kasvatettuihin kasviksiin käytetään lähtökohtaisesti vähemmän ulkopuolista energiaa. Lähellä kasvatettujen tuoreiden kasviksien suosiminen pienentää myös varasto-ja kuljetuskustannuksia. 
 • Maku, tuoreus ja lisäainettomuus. Satokausiensa aikana kasvikset ovat maukkaimmillaan. Parhaimmassa tapauksessa kasvikset saadaan suoraan pellolta pöytään. Satokauden aikana kasvattaminen ei vaadi niin paljon lannotteita ja torjunta-aineita kuin sesonkien ulkopuolella kasvattaminen.
 • Ruuan arvostaminen. Kun selvitämme mitä ja milloin kannattaa syödä, niin arvostuksemme ruokaa kohtaan lisääntyy. Ymmärrämme paremmin ruoantuotantoa ja rooliamme kuluttajina ruokaketjun osana.

Arvonta!

Onko satokausiajattelu tuttua, ostatko ruuat sesonkien mukaan? Jätä kommenttesi tähän postaukseen tänään 14.12. klo 23.59 mennessä, arvon osallistujien kesken kaksi vuoden 2016 satokausi-seinäkalenteria. Muistathan liittää mukaan sähköpostiosoitteesi, että saan voittajaan yhteyden. Voittajan nimet julkistetaan myös tässä postauksessa.

Jos arpaonni ei suosi, niin oman satokausikalenterin voi tilata täältä vielä huomenna ilman postikuluja niin että se ehtii kotiin jouluksi.

*arvonnan tarjoaa Satokausikalenteri

Related Post

65 comments on 14: mainio satokausikalenteri + arvonta

 1. Sen olen oppinut, että kauden sato on yleensä sitä, mikä on tarjouksessa. Esimerkiksi appelsiinit ovat halpoja tammikuussa ja silloin myös maku on parhaimmillaan.

 2. suosin kausiruokaa, mutta satokausikalenteri takuulla tehostaisi tätä enemmänkin ja se on jo pitkään ollut haaveissa – en ole vain saanut aikaiseksi tilata. joulukalenteriasi on kiva ollut seurata ja kaikki yhteistyöt ovat tuntuneet blogin linjan mukaisilta ja niistä on saanut paljon irti! ilo seurata!

  riunmapi @ student.jyu.fi

 3. En itse osta ruokia taloudessamme, sillä asun vanhempieni kanssa. Tietenkin sillä tavoin on tullut tutksi, että kesällä ei osteta oikeastaan lainkaan ulkolaisia hedelmiä tai vihanneksia, koska niitä on saatavilla kotimaastakin. Olisi upea voittaa tuo! Näyttää sitä paitsi kauniille (;
  tuuliapr@gmail.com

 4. Satokausiajattelu on konseptina tuttu, mutta en ole kyllä osannut hyödyntää sitä arjessa kuin ihan muutamien ainesosien kohdalla. Toisaalta, ostan kyllä paljon kasviksia tarjousten perusteella, mikä taitaa liittyä sesonkeihin.

  seamfighting (at) hotmail.fi

 5. Olen ollut aina tietoinen, että kaikki ei ole maukkaimmillaam läpi vuoden, mutta vasta vuosi sitten heräsin ajattelemaan asiaa ekologisuuden näkökulmasta. Satokausiajattelu laittoi myös kokeilemaan paria uutta safkaa, nam!
  aekesti@gmail.com

 6. Ostan jonkin verran hedelmiä ja vihanneksia kauden mukaan mutta enemmän tulee itse kerättyä luonnosta, kun esim. marjoja on tarjolla. Tuollainen kalenteri on kerrassaan nerokas, sille olisi varmasti käyttöä! 🙂 heidi2891atgmail.com

 7. Mä ostan vihannesosastolla aina halpoja ja läheltä tulevia kasviksia ja olisi mielenkiintoista tietää, miten satokausikalenteri muuttaisi kulutustottumuksiani. Epäilen vähän, että olen jo aika satokausitietoinen, perulainen parsa ei maistu talvella 😀 oraranssi@gmail.com

 8. Olen toivonut lahjaksi tuota satokausikalenteria ja kovasti yritetään ostaa sesonkiruokaa. Tulee kyllä liian usein “sorruttua” salaatteihin, tomaatteihin ja kurkkuun… Paljon syödään kyllä lanttua ja juureksiakin.
  talviuninalle(at)gmail.com

 9. Vuosi sitten itsekin tästä kuulin ja hankin lahjaksi äidilleni. Oli tosi mieluinen lahja ja tänä vuonna olisi loistava lahja ystävälle. Tosi hyödyllinen ja kätevä tällainen! Annamarimirjami at gmail.com

 10. Tiedän mielestäni suhteellisen hyvin tuotteiden satokaudet, mutta liian usein laiskuus iskee ja unohdan miettiä valintojani. Kalenteri olisi oiva muistutus niin itselleni kuin myös läheisilleni.

  lumi.rinne@hotmail.com

 11. Jonkin verran tuttua on, mutta lisätieto ei olisi pahitteeksi. Tietämys rajoittuu lähinnä kotimaisiin kasviksiin ja hedelmiin + muutamiin yleisimpiin ulkomaisiin

  anello_(at)hotmail.com

 12. Ihanaa Viena! Satokausikalenteri on omakin lemppari. Oman talouden säästämisen lisäksi sadossa olevien vihannesten ja hedelmien ostaminen on tosiaan ekologisempaa kuin sesongin ulkopuolisiin pulittaminen. Satokausikalenterin pitäisi tulla valtion rahoittamana kaikille kotiin – ihmiset huomaisivat että vaikka ruoka ei Suomessa ole välttämättä halpaa, niin oikeilla valinnoilla se voi olla ihan mukavan hintaista. *Aina ei ole pakko syödä avokaadoa ja mangoa aamupalaksi* Hehe. Oma 2016 satokalenteri jo onkin, ja toinen ostettu kaverille synttäri/tuparilahjaksi, mutta mielelläni näitä kyllä jakaisin tuttavapiiriini 🙂

  thewildethings@hotmail.com

 13. Hiphei. Tässäpä mieleiseni arvonta. Olen kiitollinen niille hevi osastojen työntekijöille, jotka jaksavat nostaa sesonkituotteet esille. Ostaisin aina mielelläni satokauden mukaisia hedelmiä ja vihanneksia, mutta siinä on vähän vaikea pysyä perässä. Tämä olisi oivallinen apu.
  ullamaija.gronholm@gmail.com

 14. Olen kasvissyöjä ja näin ollen syön myös paljon kasviksia. Tuntuu että aina ei kuitenkaan osaa valita niitä jotka olisivat parhaita just silloin, joten tätä olis kiinnostava päästä tutkimaan!

 15. Kyllä! Pyrin suosimaan kausiruokaa ruoanlaitossa, mutta parannettavaakin on, ja kaipaisin ehdottomasti jeesiä sekä uusia ideoita vieläkin parempaan sesonkien mukaan syömiseen. -Eveliina

 16. Ohoo, tuo olisikin tosi hyvä! Ostan kyllä ruokaa aika paljon sesonkien mukaan, mutta josko tuosta saisi lisää ideoita! Olisi kiinnostava tutustua!

 17. Sesonkien mukaan ostaminen on tuonut keittiöömme ihan hirmuisesti uusia vihannestuttavuuksia ja uusia makuja! Satokausikalenteri on meille jo tuttu juttu, mutta näitä kalentereita olisi kiva antaa lahjaksi muillekin perheenjäsenille ja ystäville 🙂

 18. Ostan jonkin verran tuotteita satokauden mukaan, mutta kalenteri auttaisi varmasti ainakin laajentamaan repertuaaria. Kesällä saan kausi- ja lähiruokaa myös omalta parvekkeelta. 🙂
  -Kipsuli-
  fredriikka1@luukku.com

 19. Ennen kalenteriin tutustumista olen ostanut “tietämättäni” tuotteita satokausien mukaan, sillä hintahaukkana suosin edullista ja näinhän nuo näyttää olevan satokausien mukaan tarjouksessa. Nyt meinaan kuitenkin perehtyä asiaan enemmän ja ikioma kalenteri auttaisi asiaa! 🙂

 20. Mukana arvonnassa! On ollut ajatuksena tilata satokausikalenteri itselle ja lahjaksikin, olisipa kiva saada se tätä kautta ja tutustua.

 21. Lisäyksenä äskeiseen kommenttiini (“…olisipa kiva saada se tätä kautta ja tutustua”) s-postini: inka.s ( at ) outlook.com

 22. Oih, tämän ostan ehdottomasti tänäkin vuonna, aivan huippu! Tämän myötä opin itsekin tekemään sellaisia ruokia, joiden raaka-aineet ovat sesongin mukaisia. Loistava lahjaidea myös 🙂

  -Eppu

 23. Oon yrittänyt ostaa sesongin kasviksia kyllä jo pitkään! Helpompaa se tosin on nyt kun Prisma ja Satokausikalenteri aloitti yhteistyön! Itse kalenteri vielä puuttuu, olisi superia saada se vielä itselle!

 24. Hei mukana ollaan! 🙂 Tuo kalenteri on varmasti aivan ihana. Mukavaa joulun odotusta sinulle!
  cupido.maxi(at)gmail.com

 25. Olen viime vuosina alkanut ostaa ruokaa enemmän sesonkien mukaan, mutta vielä löytyy parannettavaa.

  rismira at gmail.com

 26. Hip hei, mukana ollaan! Itse syön kasviksia kyllä sesonkimuotoisesti, mutta erityisesti eri kalojen sesongit kiinnostavat – niitä en ole vielä oppinut 🙂
  Elina (elina.suomalainen87(at)gmail.com)

 27. Uu toi ois kyllä huippujuttu, auttais kyl asiaa ku ois faktat helposti saatavilla. 🙂 lotta.k2(a)hotmail.com

 28. Mukana! Viimevuoden kalenteri on, nyt houkuttais erityisesti ne mukana olevat kalat (tai niin olen ymmärtänyt (?)), en vaan vielä ole raskinut ostaa…

 29. Jonkin verran tulee ostettua satokausien mukaan tuotteita, mutta erilaisista ruokayliherkkyyksistä kärsivänä joudun ostamaan myös paljon sesongin ulkopuolella olevia kasviksia ym. Satokausiajatteluun opin jo lapsena maanviljelijä-isovanhempien esimerkistä, mutta kalenterista olisi kyllä apua, kun kaikkea ei saa mitenkään palautettua mieleen 😀

 30. Mukana arvonnassa!! Satokaudet ovat tulleet tutuiksi varsinkin tänä syksynä kun aloitin puutarha-alan opinnot. Entistä enemmän tarkkailen kausivihanneksia ja tuon kalenterin osto on käynyt usein mielessä! Voi kunpa nyt kävisi hyvä tuuri arvonnassa 🙂

  Heidi
  hele_-@hotmail.com

 31. Satokausiajattelu on itselleni tuttu juttu, ihan jo hintojenkin takia, mutta parantamisen varaa olisi vielä. Kalenteri varmasti inspiroisi kokeilemaan enemmän itselle uusia juttuja, liian helposti tulee pysyttyä tutussa ja turvallisessa. 🙂 salamanteri(ät)sci(piste)fi

 32. Satokausi vaikuttaa hintaan, joten kyllähän se vaikuttaa myös ostopäätöksiin. 🙂
  leevilotta at luukku.com

 33. Mukana arvonnassa!
  Yritän ostaa sesongin mukaan, mutta kun en niitä tarkkaan tiedä… Kalenteri olisi enemmän kuin tarpeen 🙂

  ninnni(at)gmail.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *