Uuden vuoden ruokalupauksia

En yleensä tee kummempia uudenvuodenlupauksia. Yleisesti ottaen aion mennä samalla asenteella kuin aiempinakin vuosina: positiivisella asenteella eteenpäin, sanon kiinnostaville jutuille kyllä, yritän oppia jotain uutta joka päivä, yritän ilahduttaa ystäviäni ja läheisiäni mahdollisimman usein ja otan vastaan kaiken ihanan mitä elämä tuo mukanaan. Pari konkreettista toivomusta olisi kyllä tulevalle vuodelle: haluaisin tehdä pari upeaa ulkomaanmatkaa, oppia entistä paremmaksi valokuvaajaksi ja järjestää mielettömiä kutsuja ja juhlia ystävilleni. Kaikki nämä ovat onneksi toteutettavissa, suunnitelmat ovat jo käynnissä.

Ruokatottumusten suhteen olen kuitenkin tehnyt itselleni yhden lupauksen, joka on hautunut pitkään jo mielessäni. Jo ennen joulua tein päätöksen siitä, että jätän lihan pois kokonaan ruokavaliostani. Nyt osallistuin Tammikuun vegaanihaasteeseen ja uskon että haasteen jälkeenkin jatkan vegaanisella linjalla ruuan suhteen.

Päätöksen taustalla on suurimpana syynä huoli ympäristöstä. Karjatalous aiheuttaa jopa järkyttävän ison osan kaikista maailman kasvihuonepäästöistä ja joidenkin tutkimusten mukaan kasvissyöjäksi ryhtyminen on suurin ekoteko minkä yksittäinen ihminen voi tehdä. Uskon että tulevaisuudessa meillä ei ole vain yksinkertaisesti mahdollisuutta syödä niitä määriä lihaa, kanaa, kalaa ja maitotuotteita, mitä tällä hetkellä syödään, ruoka ei vain riitä kaikille. Ympäristöystävällisessä syömisessä tietenkin toinen avainsana on myös sesonkiajattelu – esimerkiksi ilmasto-oppaasta voi katsoa ohjeita ekologisempaa ruokavaliota varten.

Ennen joulua aloitin jo vegaanikokeilun, mutta puhdasta vegaaniutta on nyt takana noin kaksi viikkoa. Pelkäsin etukäteen että tulen epäonnistumaan jo alkumetreillä, sillä rakastan erityisesti juustoja ja monia muitakin maitotuotteita, kuten rahkaa ja jugurttia, kahvissakin maito on pakollinen. Tänä päivänä vegaanius on kuitenkin ainakin täällä pääkaupunkiseudulla kohtuullisen helppoa – kasvispohjaisia vaihtoehtoja löytyy vaikka millä mitalla. Näin ollen tähän asti eläinperäisten tuotteiden välttäminen on ollut varsin helppoa – kahviin soijamaitoa, aamupalaksi kaurajugurttia, leivän päälle vegaanista juustoa, parmesaniakin löytyy. Vegaanisia vaihtoehtoja tarjoavia ravintoloita löytyy runsaasti, kokemukset ovat olleet vain positiivisia. En ole ennenkään välittänyt juurikaan lihasta tai kanasta ja kalaa tai mereneläviä en pystynyt paljoa syömään, joten niitä en ole osannut ikävöidä.

Vegeruokia kokkaillessa olen huomannut että kuin yksipuolisesti olen aiemmin tehnyt ruokia, ja innostunut ruuanlaitosta aivan uudella tavalla. Tietenkin alkuinnostuksen haihduttua voi tulla hankaluuksiakin, mutta toisaalta uskon että tässä uudessa ruokavaliossa on pitkälti kyse tottumisesta – sekasyöminenkin on valinta, johon olemme vain lapsesta saakka tottuneet, ja siksi muut vaihtoehdot tuntuvat hankalilta. Kokeilun kautta ennen haastavista valinnoista voikin tulla varsin helppoja ja arkipäiväisiä.

Blogissa tulen varmaan raportoimaan välillä siitä, miten tämän uuden ruokavalion kokeilu sujuu ja jakamaan tietenkin parhaita reseptejä, samaan tuttuun kepeään tyyliin kuin ennenkin, ilman suurempaa paasausta. Olen aina suhtautunut ruokaan rennosti ja rakkaudella, enkä toivo sen muuttuvan itseni syyllistämiseksi tai muiden valintojen tuomitsemiseksi.

19 comments on Uuden vuoden ruokalupauksia

  1. Hyvä Viena! Itsekin haluan suhtautua ruokaan vaikka syyskuussa tein saman päätöksen. Mielestäni ei ole tarpeellista lokeroida itseään, saati rangaista tai kurittaa itseään ruuan suhteen. Saati tehdä ruuasta mitään ihme numeroa – siihen mielestäni päättyy ruuasta nauttiminen. Tästä syystä en ole itsekään paasannut ruokavaliostani blogissani tai muuten, kyseessä on kuitenkin henkilökohtainen päätös. Vegaaniruokavalion tai ainakin kasvispainotteisen ruokavalion kokeileminen tekisi monelle hyvää – vaikka siksi, että huomaisi, ettei se mikään mahdottomuus saakka puutetila ole!

    Käydään joku kerta testaamassa joku vegemesta? 😉

    http://thewildethings.com

  2. Löysin blogisi vasta vähän aikaa sitten, mutta tykästyin heti kauniisiin kuviin sekä rauhalliseen ja positiiviseen tunnelmaan, joka blogissasi vallitsee. Itselläni on myös pienenä uuden vuoden lupauksena se, että alan vähentää lihan syöntiä ja kokeilemaan rohkeammin uusia reseptejä. Odotan innolla reseptejäsi ja muita kuulumisia omien ruokailujesi suhteen.

    Ihanaa uuden vuoden jatkoa! 🙂

  3. hienoa! innolla jään seurailemaan, millaisia vegaaniluomuksia keittiössäsi syntyy! kiitos ihanasta mielenkiintoisesta blogista xxx

  4. Kuulostaa hyvälle lupaukselle. Jotain samansuuntaista olen itsekin miettinyt, suurin ongelma vain on, että en ole löytänyt tarpeeksi hyviä ohjeita, mitä tulee tarvittavien ravintoaineiden saamiseen. Varmasti tällaisia ohjeita on, mutta itse olen (silloin kun olen nopeasti etsinyt) löytänyt vain hieman hankalasti tulkittavia ja monimutkaisia ohjeita. Jos sinulla on antaa vinkkejä esim. hyvistä sivustoista, niin otan ne mielelläni vastaan. 🙂

    Minna

  5. Olen itsekin siirtymässä kokonaan vegaaniseen ruokavalioon. Kiva, jos jaat reseptejäsi täällä 🙂

  6. Ihana kuulla että yhä useempi bloggari ja toki muutkin on innostunut vegaanisuudesta! Niin se tieto leviää vegaanisuudesta ja sen lukuisista hyvistä vaikutuksista. Ootko katsonut muuten sellaisia dokkareita kun esimerkiksi Cowspiracy, Earthlings (kertoo eettisestä puolesta, aika rankkaa kuvaa) ja YouTubesta esim sellaset videot kun The best speech you will ever hear ja 101 reasons to go vegan. Kuulemma Forks over knives niminen dokkari on hyvä (kertoo terveydellisestä puolesta), ite en oo vielä ehtiny katsoa. Jos eettiset syyt kiinnostaa (eläinten hyvinvointi) niin suosittelen miettimään myös muitakin osa-alueita elämssä kuin ruoka, toki vegaaninen ruokavalio on tosi huikee askel eteenpäin!

  7. Kuulostaa hyvältä! Innolla odotan ruokapostauksiasi vegaaniuden myötä. 🙂 Myös matkasuunnitelmista olisi kiva kuulla lisää. Kiitos ihanasta blogistasi!

  8. Moi! Olen nähnyt sekä Fork over knivesin ja Cowspiracyn, molemmat hyviä, kiitos noista muistakin vinkeistä! Olen ehdottomasti samaa mieltä, hyvä kun on innostusta ja tieto leviää! Itselleni tosiaan nuo ekologiset syyt ovat ykkönen, sen jälkeen hyvänä plussana tulevat myös terveydelliset ja eettiset syyt. Esim. vaatepuolelle en ole valmis ulottamaan vegaaniutta, siellä pyrin ennemmin kohtuulliseen kulutuskäyttäytymiseen ja eettisiin valintoihin ihmisoikeuksien kannalta.

  9. Mulle hyvä apu on ollut tuohon vegaanihaasteeseen ilmottautuminen, joka päivä tulee sähköpostiin yksinkertaisia ja helppoja ohjeita, miten vegaaniruokavaliota voi noudattaa. Itse olen käytännössä vaihtanut maitotuotteet kasvimaitotuotteisiin ja lihan tilalta käytän usein tofua, papuja, linssejä jne. Vegaanin täytyy syödä ainakin b12-ravintolisää, koska sitä ei saa kasvikunnan tuotteista. Vegaaniliiton sivulla on mielestäni suhteellisen simppeli ohje ruokavalion koostamiseen: http://www.vegaaniliitto.fi/www/fi/tietoa/ruokavalion-koostaminen

    Toivottavasti tästä oli jotain apua! 🙂

  10. Kiitos kommentistasi, ihana että olet löytänyt tänne! Kuulostaa hyvältä uuden vuoden lupaukselta. Itselleni on tärkeää, että ruuasta ei tule hankala tai liian stressaava asia, enkä ole tähän mennessä vegaaniuden kanssa niin kokenutkaan, paitsi ehkä silloin kun on kylässä tms. Muuten tämä on hyvinkin helppoa, suosittelen tsekkaamaan chocochili-blogin ja sen mielettömät vegaaniset reseptit!

    Ihanaa uuden vuoden jatkoa sinullekin!

  11. Hei joo! Siis mennään testaamaan joku vegemesta. Ainakin Omnam kasvisravintola kiinnosta ja Loosisterin vegaaniset pizzat ovat kuulemma tosi hyviä. Ois muutenkin kiva nähdä ja höpötellä 🙂

    Olen samaa mieltä tuosta, että kyseessä on henkilökohtainen päätös, mutta halusin nyt kuitenkin jakaa tämän päätöksen täällä, koska koen myös tärkeänä että tietoisuus leviää. Itse olin ainakin vähän järkyttynyt esim. cowspiraryn katsoessani siitä, miten heikolla pohjalla itsellä oli tietämys ruokavalion vaikutuksesta ilmastoon, vaikka aina sitä luulee tietävänsä niin paljon 😉 Vegaaniudessa ehkä hankalammaksi asiaksi tähän saakka olen kokenut sen, että siitä tulee helposti numero jos sen joutuu ottamaan puheeksi esimerkiksi kylässä tai jos on ystävän kanssa syömässä. Mutta ehkä tämä helpottaa ajan myötä.

  12. Ruoka-ja matkajuttuja molempia luvassa tänä vuonna varmasti paljon. Kiitos sinulle kommentistasi, ihanaa viikkoa! 🙂

  13. Kauniita kuvia 🙂 Ja peukut lihattomuuteen! Itsekin pyrkimässä siihen, että ainakin vähennän reilusti lihatuotteiden käyttöä.

  14. Tottakai! On yksinomaan hienoa, että jaoit päätöksen täällä, se varmasti innostaa montaa muuta kokeilemaan vegaanihaastetta! Olen itse kokenut samaa, vegaaniruokavalio piirtää aika äkkiä kylässä tai kaveriporukassa kysymysmerkin naamaan – varsinkin, kun olen itse pitänyt todella paljon punaisesta lihasta.

    Olimme sukuloimassa tuossa syksymmällä Pohjois-Karjalassa hieman iäkkäämpien METSÄSTÄJÄsukulaisten luona, jossa en maininnut vegaaniruokavaliotani ennen kuin eräs ukko ihmetteli mitä juon aamupuuroni kanssa (kauramaitoa). Söin kuitenkin heidän itsensä pyytämää riistaa ja kalaa, vaikka sinänsä eläinten oikeus/ eettisyys-ongelma on siinäkin, mutta eipä ainakaan samanlaisia ympäristövaikutuksia. Tuossa tilanteessa olisi ollut mielestäni turha pölähtää paikalle ja kuuluttaa kovaan ääneen, että vegaani tulee ;D

    Mennään testaamaan joku paikka, erityisesti nuo pizzat kiinnostelevat ;O

  15. Kiitos Sara! Kivaa että kasvispainotteinen ruokavalio on jotenkin nyt pinnalla ja herättää kiinnostusta. Uskon että ajan mittaan siitä tulee entistä suositumpi 🙂

  16. Hieno juttu tuo tammikuun vegaanihaaste ja toivottavasti mahdollisimman monella kyseinen ruokavalio jatkuu myös tammikuun jälkeen. Itse taidan olla jonkinmoinen kasvissyönnin veteraani, joka on palannut soveltaen vanhalle ladulle. 80-luvulla tosi varhaisteininä koin vanhempieni kauhuksi eettisen ja ekologisen herätyksen ja ryhdyin kasvissyöjäksi. Parikymmentä vuotta olin kasvissyöjä kunnes siirryin vähitellen kalan ja riistan kautta sekaravintoon. Taustastani johtuen kokkailuni oli toki aika kasvispainotteista ja myöntää täytyy, että sekaravinto tökki vähän koko ajan. Viime vuonna tein ihan puhtaasti eettiseltä pohjalta päätöksen lopettaa kaiken teurastamon kautta kulkevan syömisen. Ei enää kanaa, possua, nautaa tms. Eikä tietenkään liivatetta (karkit, kakut, leivokset mm.sisältävät liivatetta). Riistan syöntiä perustelen itselleni sillä, että metsäeläinkantoja joka tapauksessa hallitaan ja eläin on elänyt vapaan elämän. En metsästä, mutta olen metsästysluvallisen metsästyksen kannattaja. Esim. Jos hirvikantaa ei hallittaisi vuosittaisella metsästyksellä, niin hirvikolareiden määrä kääntyisi aika nopeasti nousuun. Myös hirvien tekemän metsä/peltotuhon määrä kääntyisi nousuun. Käytän nykyisin vielä maitotuotteita ja kananmuna, mutta niissäkin luomua (kananmunat välillä landelta todella luomua:). Maitotuotteet ovat oikeasti melkoinen rasite ympäristölle ja niiden määrää aion vähentää.

    Ah, kylläpä paasasin. Homman ydin on kuitenkin se, että jokainen tekee niin kuin omasta mielestä on paras eikä arvostele toisen valintaa.

  17. Kiitos hyvästä ja mielenkiintoisesta kommentista Titta!

    Olen kanssasi tosi paljon samoilla linjoilla. Periaatteessa oman päätöksen taustalla on eniten syy vastustaa tehotuotantoa, tämän vuoksi riistaa tai esim. itse kalastettuja kaloja voisin kyllä kuvitella hyvinkin syöväni joskus, samoin tuollaisia oman tilan luomumunia. Omassa arjessa tällaiset tuotteet eivät kyllä kovin helposti näy, joten haluan täällä kaupungissa omalta osaltani olla vaikuttamassa siihen, että tulisi aidosti hyviä vaihtoehtoja jotenkin ylivoimaisesti hallitsevien meijeri-ja lihatuotteiden tilalle, kasvisruokakulttuuri on täällä vielä vähän lapsenkengissä vaikka menee kokoajan eteenpäin. Jotenkin tähän alkuun tämä täysvegaanius ruuan suhteen on tuntunut hyvältä, oppii paljon ja tärkeimpänä sen, ettei ruuanlaitto ole läheskään niin hankalaa kun voisi ajatella.

    Ja näin nimenomaan paras, toisten valintojen arvostelussa en näe hyötyä. Jokainen tekee oman valintansa 🙂

Comments are closed.