Kevään to do-lista kotiin

Kaupallinen yhteistyö: IKEA & Asennemedia

Kun poikkeusolot alkoivat kuukausi sitten, päätin tehdä itselleni kodin töiden to do-listan. Listasin ylös kaikki muutosta saakka tekemättöminä roikkuneet tehtävät ja pienet kevääseen kuuluvat puhdetyöt, jotka ajattelin hoitaa kaikki kuntoon ennen pääsiäistä. Olen toki tehnyt tällaisia listoja ennenkin, mutta aniharvoin olen ollut sellaisessa tilanteessa, että lähes kaikki listan töistä on oikeasti tehty! Kun kotona viettää nyt paljon aikaa, niin pieniinkin yksityiskohtiin kiiinnittää nyt enemmän huomiota ja ehkä siksi töihin tarttuminen oli tavallista helpompaa. Mutta olipa ihana aloittaa pääsiäisen vietto kodissa, jossa ei jatkuvasti joku tekemätön homma muistuta olemassaolostaan.

Tällainen oli minun kodin kevättöiden to do-lista:


Kaappien järjestely

Rakastan järjestystä ja siisteyttä (kukapa ei), mutta epäonnistun säännöllisesti sen ylläpidossa. Ystäväni Annen, joka on oikea järjestely-ja siivousguru, organisointivinkkejä lukiessani tajusin, että kyse ei ole ehkä pelkästään laiskuudestani siivouksen suhteen. Kaappien ahtaus saattaakin johtua siitä, ettei tila ole kovin tehokkaasti käytössä. Siispä tilasin IKEA:sta kotiin ison kasan erilaisia laatikoita ja kaksi päivää kestäneen järjestelyoperaation jälkeen kaapeissani vallitsee vihdoin täydellinen järjestys – miten tyydyttävää tämä tunne onkaan!

Makuuhuoneen kaapistoihin sopivat täydellisesti kierrätetyistä PET-muovipulloista valmistetut KUGGIS-laatikot, joita saa eri kokoisina ja joita voi pinoa päällekkäin. Laatikot kätkevät sisäänsä tärkeitä papereita, asusteita, elektroniikkaa ja kaikenlaista muuta pientä tärkeää tavaraa. Nuoteille ja lehdille tilasin myös pahvisia TJENA-säilytyslaatikoita ja alusvaatteille ja sukille STUK-lokerikot. Aiemmin säilytyslaatikkojen virkaa olivat pitäneet mm. vanhat kenkälaatikot ja 10 vuotta sitten hankitut pahvikansiot – niiden käyttöikä olikin jo tullut päätökseen. Kaappeja siivotessani tein muutenkin reilulla kädellä karsintaa, kaikki käyttämättömäksi jääneet vaatteet ja tavarat saavat lähteä myös kiertoon. Väljemmät hyllyt, selkeämpi mieli.

Sain IKEA-tilaukseni kotiin yhdessä päivässä kätevän Click & Drive-palvelun ansiosta. Ensiksi mittailin kotona kaapistot tarkasti ja sen jälkeen hoidin ja maksoin ostokset verkkokaupassa. Sain noutoajan samalle päivälle ja poikaystäväni kävi muita asioita hoitaessaan hakemassa tilaukseni. Tuotteita noutaessa lähetetään viesti IKEAn palveluun 10 minuuttia ennen tavaratalolle saapumista ja lastausalueelle saapuessa työntekijä tuo tavarat autollesi – tämän helpommaksi ei ostosten teko voisi mennä!

Ikkunoiden pesu

Ikkunanpesu on kaappien järjestelyn ohella yksi palkitsevimmista kodin siivoustöistä: mikään ei raikasta kodin ilmettä niin paljon kuin puhtaat ikkunat! Vaikka itse työhön tarttuminen on ainakin itselleni aina vähän hankalaa, niin hyvällä säällä ei ikkunanpesukaan ole hullumpaa puuhaa. Ikkunanpesun yhteydessä saimme myös vihdoin asennettua makuuhuoneeseen verhotangon – aiemmin sovittelin verhoja makuuhuoneeseen oman erikoisen lankaviritykseni avulla. Ilmaa puhdistavat GUNRID-verhot päästävät valon kauniisti läpi makuuhuoneeseen ja pitävät pienen makuuhuoneen yleisilmeen ihanan kevyenä.

Kasvien mullan vaihto

Kevät on parasta aikaa vaihtaa viherkasvien mullat. Osa kasveista tarvitsee ehkä myös isomman ruukun, toiset taas pärjäävät vanhalla. Vaikka ruukkua ei vaihtaisikaan, on kerran vuodessa hyvä tarkistaa kasvin juurten vointi ja uusia vähintäänkin helposti irtoava pintamulta. Ruukkujen pohjalle olisi hyvä tehdä myös salaojitus ruukkusoralla, tosin altakasteltaviin ruukkuihin ei salaojitusta tarvita.


meriheinästä valmistettu
FLÅDIS-kori sopii ihanasti yhteen viherkasvien kanssa -kasvin voi laittaa ruukkuineen päivineen korin sisään.

Talvivaatteiden-ja tavaroiden varastointi

Tänä vuonna talvivaatteille tuli käyttöä vain pohjoisen mökkireissulla ja muuten paksut toppatakit ovat vain lähinnä vieneet tilaa kaapissa. Nyt talvikamat on vihdoin pakattu laatikoihin, viety häkkivarastoon säilöön ja tuotu kesävaatteet tilalle. Kohta on jo ehkä ballerinakelit!


KUGGIS-laatikot sopivat myös loistavasti talvikamojen säilytykseen.

“ikuisuusprojektit” eli roikkumaan jääneet kodin viimeistelytyöt

Jokainen kotia joskus remontoinut tietää, mistä on kyse. On olemassa X määrä pieniä viimeistelytöitä, jotka jäävät varsinaisen remontin yhteydessä tekemättä ja ne päätetään hoitaa “sitten joskus, kun on aikaa”. Huomaat vuosien kuluvan, ja tehtävät roikkuvat edelleen. Näitä töitä voi tosin kertyä vaikkei olisi remontoinutkaan, kyseessä voi olla myös torista ostetun pöydän tuunausprojekti tai taulujen laittaminen seinälle – nämä molemmat olivat myös listallani.

Yksi ikuisuustyö kodissani on ollut eteisen kaappi. Sen ovi asennettiin alunperin niin, että ovi aukesi ulko-ovelle päin, mutta ajan kuluessa olen huomannut että olisi paljon helpompaa jos ovi avautuisi toisin päin. Ovesta puuttui myös vedin, mieleistä ei ollut vielä löytynyt. Ajattelin kaapin oven puolen vaihdoin olevan isotöinen juttu, jota en todellakaan osaisi tehdä itse, mutta toisin kävi – poikaystävän avustuksella ovi käännettiin ja vedin asennettiin alle puolessa tunnissa! Messinginvärinen, yksinkertainen BAGGANÄS-lankavedin sopii värinsä puolesta yhteen täydellisesti muiden ovenkahvojen ja keittiön messinkisten yksityiskohtien kanssa.

Millaisia ikuisuusprojekteja tai kodin kevättöitä sinä olet tehnyt viime aikoina?

IKEA-verkkokauppa on avoinna kellon ympäri, ja kotiinkuljetukset, pakettitoimitukset sekä Click and Collect toimivat tällä hetkellä tuttuun tapaan. Click & Collect -tilauksen voi noutaa myös tavaratalon ulkopuolelta – joko parkkipaikalta tai lastausalueelta. Tee Click & Collect -tilaus IKEA-verkkosivujen kautta. Uusi IKEA Lähinouto -palvelu tuo rekalla nyt myös suuremmat verkkotilaukset noudettavaksi suoraan kaupunkeihin entistä edullisemmin – palvelun hinta on 19€ – lue lisää täältä!

4 comments on Kevään to do-lista kotiin

  1. Kevään puhdetöitä ovat olleet lähinnä lastenvaatteiden läpikäyminen. Vielä pitäisi tilata uusia isompia vaatteita tilalle. Kasvilaatikoiden putsausta uusia istutuksia varten. Erityisesti näin keväällä on mukava puuhailla ulkona ja haravoida talven tuomia roskia syrjään. Tilaa vihreydelle!

Comments are closed.