Vaatevallankumous – who made my clothes?

vaatevallankumous

Tällä viikolla vietetään vaatevallankumousta, kampanjaa vastuullisemman vaateteollisuuden puolesta. Vaatevallankumouksen tarkoitus on laittaa ihmiset miettimään omien vaatteidensa alkuperää ja kulutusvalintojensa eettisyyttä muutenkin. Vaikka eettinen ja vastuullinen muoti on nykyään tosi paljon pinnalla, uskon että suurin osa ihmisistä edelleen ostaa vaatteita huoletta miettimättä niiden alkuperää lainkaan.

Haluan itse tehdä eettisiä kulutusvalintoja ja toivoisin olevani vastuullinen kuluttaja. Silti kaapistani löytyy kuitenkin esim. H&M:n, cosin ja Monkin vaatteita ja asusteita, joiden alkuperästä minulla ei ole mitään tietoa. Oi mutsi mutsi-blogin Elsa nosti mielestäni kirjoituksessaan hyvin esille haasteen mikä liittyy eettisiin vaatteisiin: sellaisia arjen perusvaatteita on vähän huonosti saatavilla, tai jos on, niin niistä ei ole tarpeeksi tietoa. Mistä löytyyy eettiset sukkahousut tai farkut? En ole aina onnistunut löytämään budjettiini tai makuuni sopivia vaatteita vastuullisten merkkien valikoimista, joskus ei ole edes aikaa etsiä. Onneksi nykyään yhä useammat merkit kiinnittävät huomiota vastuullisuuteen vaatetuotannossa, ja valikoima kasvaa kokoajan. Toisinaan teen myös vaatteita tai asusteita itse, joskus teen huippulöytöjä kirppareilta. Kuluttajanakin voin halutessani kehittyä kokoajan: itsensä tai muiden syyllistäminen ei kuitenkaan auta tässäkään asiassa ketään, mutta tietoisuus auttaa.

vaatevallankumousvaatevallankumousvaatevallankumous

Tällä kertaa en pukenut vaatevallankumousta varten mitään vaatetta väärinpäin, mutta lähdin selvittämään päälläni olevan asun eettisyyttä.

Ostin viime viikolla Arelan ihanat kuvissa näkyvät Shiori-kesähousut. Arela on kolmen naisen perheyritys ja suunnittelu on 100% suomalaista, mutta nämä housut ovat lisäksi suomalaiset myös tuotannoltaan! Shiorit on ommeltu punavuoressa, todellista lähituotantoa siis.

Samujin kauniit mokkanahkanilkkurit on suunnitellut Musla-blogistakin tuttu Kirsikka Simberg ja kengät on valmistettu pienessä tehtaalla Italiassa.

Hapsulaukku oli ennen muutosta nuupahtanut ja likaantunut laukkuyksilö, joten annoin sille uuden elämän tuunaamalla. Vaatteiden ja asusteiden käyttöiän pidentäminen huollolla ja korjauksilla on myös vastuullisuutta kuluttamista.

Neule ja housut Arela / kengät Samuji / laukku DIY

8 comments on Vaatevallankumous – who made my clothes?

  1. Nuo kengät <3 !!!!

    Ja tämä: “En ole aina onnistunut löytämään budjettiini tai makuuni sopivia vaatteita vastuullisten merkkien valikoimista, joskus ei ole edes aikaa etsiä.” on niin totta omalla kohdallanikin. Esim. kenkien löytäminen on ihan minkä tahansa merkin valikoimista haastavaa, kun jalankoko on sen verran pieni. Ei siis aina ole kärsivällisyyttä etsiä tietoa tuotteen alkuperästä, kun harvoin omaa kokoa edes osuu kohdalle.

    Hyvää pohdintaa tärkeästä aiheesta!

  2. Hyvä ajankohtainen kirjoitus, Viena! Olen itsekin halunnut kirjoittaa näin vaatevallankunousviikon kunniaksi, mutta mallistoprojekti syö kaikki tunnit :O Eettiset farkut voisi löytää K.O.Ilta, jota myy mm. Nudge Helsingissä. Odotan innolla, että Nurmi tulisi takaisin ja tekisi farkkujaan taas, mutta ehkä hieman erilaisia malleja jotta istuisivat minullekin. Sukkiksien suhteen kannattaa tutustua ainakin swedish stockingsiin 🙂 Kun arvioimme tuotteen eettisyyttä/ ekologisuutta kannattaa muistaa myös selvittää, mistä vaatteeseen käytetty materiaali tulee, miten se on värjätty ja käsitelty, sekä tietenkin tässäkin mainitsemasi valmistusolosuhteet. Eettisen vaatteen löytäminen voi tuntua mahdottomalta ihan totta, mutta muutosta hyvään suuntaan on havaittavissa. Let's keep our thumbs up!

    http://thewildethings.com

  3. Hei, kiitos paljon kommentista ja hyvistä vinkeistä! Veja ja Baggu olivatkin ennestään minulle tuttuja. Haluaisin myös suosia suomalaista, mutta suomalaisuus ei takaa kyllä eettisyyttä läheskään aina. Täytyy tutustua tuohon Everlaneen! On kyllä kiva, kun näitä eettisiä merkkejä alkaa olla nykyään enemmän.

  4. Kiitos Ida! Nuo Samujin kengät ovat maailman kauneimmat, mutta eivät kovin käytännölliset valitettavasti 🙂 Silti en raaskisi ikinä luopua niistä <3

    Mullekin kenkien löytäminen on haastavaa välillä siksi, että vaivaisenluun takia läheskään kaikki mallit eivät sovi mun jalkaan. Aina pitää pystyä sovittamaan kenkää ennen ostopäätöstä, siksi nettikaupasta tilaaminen on tosi arpapeliä.

  5. Kiitos Emma, etenkin tuosta swedish stockings-vinkistä! Täytyy tsekata ehdottomasti 🙂

    Hyvä pointti, että materiaalinkin eettisyys kannattaisi selvittää. Ainakin kannattaa kysellä ja olla utelias, vaikka vastausta ei aina saisikaan. Kuluttajilla on kuitenkin valtaa näihin asioihin, kyseenalaistamalla ja vaatimalla eettisyyttä voidaan saada enemmän vastuullisia vaatteita kaappeihin. Kiitos hyvästä kommentista!

Comments are closed.