1. Suosi kirppareita ja secondhandia. Mutta ole varovainen: kirpparilla saattaa helposti antaa itselleen luvan ostaa jotain sellaista, mitä ei välttämättä tarvitsisi vain halvan hinnan vuoksi. Monet omista lempivaatteistani olen ostanut käytettynä ja lähes aina kun tarvitsen jotain, pyrin ensin aina selailemaan fb:n kierrätysryhmät ja käyn kiertelemässä tutut lähikirpparit. Lainaan myös aktiivisesti vaatteita ystäviltäni ja siskoiltani ja harkitsen taas vaatelainaamon asiakkuutta – kaikkea ei tarvitse omistaa itse.
Ruskean trenssin ostin vuosia sitten kirpparilta. Hihat olivat liian pitkät ja helma ulottui nilkkoihin saakka, mutta ihastuin takin väriin. Lyhensin takin itse ompelukoneella ja hihat lyhenivät yksinkertaisesti käärimällä, samalla hauska raidallinen vuori tuli esiin. Takki on yksi luottovatteistani, se on minulle “se täydellinen trenssi”. Samujin valkoinen villapaita on taas viisi vuotta vanha, mutta edelleen aktiivisessa käytössä, olen vain paikannut siitä kainaloreikiä vuosien varrella.
2. Huolla ja tuunaa olemassaolevia vaatteita. Panosta vaateostoksilla laadukkaisiin materiaaleihin. Jos haluaa olla ekologinen, nousee vaatehuolto-ja korjaaminen isoon rooliin. Tavoitteena olisi, että vaatteesi kestäisivät pitkään eikä niitä tarvitsisi heittää missään vaiheessa roskiin – tämä tarkoittaa myös sitä, että jo ostovaiheessa täytyy valita sellainen materiaali, jolla on mahdollisuus kestää useita, jopa kymmeniä vuosia. Esimerkiksi itse suosin kengissä ja laukuissa nahkaa, vaikkei nahka olekaan ehkä eettisin materiaali. Nahka voi kestää kuitenkin koko eliniän, toisin kuin keinonahka tai muut materiaalit. Tärkeintä on arvostaa laadukasta materiaalia ja pitää siitä huolta. Vaatteiden huollosta olen kirjoittamassa pian kokonaista postausta!
AIDA Impact on kotimainen yritys joka valmistaa laadukkaista materiaaleista ihania tupsukorviksia. Yhden naisen yritys työllistää Suomeen pakolaisina saapuneita naisia tarjoten heille töiden lisäksi myös sosiaalisia verkostoja, mikä auttaa pakolaisnaisten integroitumista yhteiskuntaamme. Puuterisista silkkikorviksista on tullut yksi tämän syksyn luottoasusteistani. (*korvakorut saatu)
3. Tutustu vastuullisiin vaatemerkkeihin. Nykyään yhä useampi yritys kiinnittää huomiota ei pelkästään valmistusprosessin, vaan myös käytettyjen materiaalien eettisyyteen ja ekologisuuteen. Vastuullinen muoti ei ole enää pitkään aikaan ollut pelkkää hippikaapua ja pellavakolttuja, vaan tarjolla on oikeasti kaikille jotain – kiinnostavia kotimaisia vastuullisia vaatemerkkejä ovat mm. R-Collection, Nokonen ja TAUKO. Myös pienien vaateyritysten suosiminen kannattaa, sillä heillä syntyy vähemmän hävikkiä kuin massatuotannossa.
Ohoy Swim:in uikkarit on valmistettu merestä kerätystä muovijätteestä. Jätteestä on syntynyt ylellinen uimapukukangas, joka kestää tavallista käyttöä perussimmareita paremmin. Itse maksoin mielelläni päälle satasen näistä todella kauniista bikineistä, sillä tuotteessa on kohdallaan sekä design, aate ja laatu.
4. Valitse lähellä valmistettu vaate. Pelkästään se, että vaate on suomalaista designiä, ei tee siitä vielä eettistä, jos se on valmistettu toisella puolella maailmaa. Vaatetta ostaessasi kurkkaa siis valmistusmaa: eurooppa on jo aika hyvä, Suomi erinomainen. Kotimaisen tai lähellä tuotetun tuotteen suosiminen kannattaa pelkästään jo siksi, että Suomessa ja muissa Euroopan maissa lainsäädäntö määrittelee minimitason niin ympäristön suojelulle kuin työntekijöiden oikeuksillekin. Lyhyen kuljetuksmatkan vuoksi lähellä tuotettu vaate on myös ympäristökuormitukseltaan pienempi.
Suurin osa Aarikan koruista valmistetaan suomalaisissa kodeissa, kotikäsityönä luonnonmateriaaleista. Kuvien graafiset, Teemu Muurimäen suunnittelemat Torni-korvakorut ja kaulakoru saatu osana instagram-yhteistyötä. Poolovillaneule ja takki ovat kirpparilöytöjä.
5. Osta vähemmän. Tämä on mielestäni tärkein ja oleellisin kohta eettisessä shoppailussa. Meillä on hurjat määrät tavaraa, enemmän kuin tarvitsisimme. Itse pyrin kokoajan muuttamaan ajattelutapaani niin, että en jatkuvasti haaveilisi uusista vaatteista tai asusteista. Olen huomannut, että tehokas keino on se, että yksinkertaisesti vältän kauppoihin menemistä – heti kun kävelen sisälle johonkin mieluiseen vaateliikkeeseen, näen ympärilläni kymmeniä asioita, jotka haluaisin, vaikken tarvitsisikaan. Oman kulutuksen vähentämiseen liittyen Sugarin blogista löytyy ihan loistava Mia Frilanderin kirjoittama teksti, “10 tapaa vähentää kulutusta” – tämä kannattaisi lukea ihan jokaisen vaatefriikin ja kaikkien muidenkin!
Mikä on sinun vinkkisi eettisempiin muotihankintoihin?
Tosi hyvä postaus! Itse olen eettisen ja ekologisen muodin hinnan takia keskittynyt lähinnä kirpputori ja vintage-liike metsästelyyn, ja silloin kerran tai kaksi vuodessa kun jotain tarpeellista ei löydy käytettynä “sijoitan” mielelläni eettisesti ja ekologisesti tuotettuihin ikuisiin vaatteisiin. Pidin välissä myös vuoden vaatteidenostolakon ja koin että se myös selkeytti tosi vahvasti sitä millaisia vaatteita oikeasti käytän ja mitä haluan vaatekaapiltani jatkossa. Vaatteidenostolakosta ja sen tuloksista kirjoittelin myös oman blogini puolella.