Kun pimenevät illat

Kaupallinen yhteistyö: Asennemedia ja Iittala

On taas se aika vuodesta – päivät lyhentyvät ja pimeä tulee joka ilta aiemmin ja aiemmin. Toin viikko sitten kynttilät pois mökiltä ja olen sen jälkeen poltellut niitä kotona lähes joka ilta. Aamulla herätessä on vielä hämärää, ja vaikka ulkona kelit ovat täällä kesälämpötiloja vastaavat, on mieli jo syvällä syksyssä. On aika valmistautua henkisesti ja fyysisesti pimeneviin iltoihin ja kaamosajan tuloon.


Lämpimän ja aurinkoisen alkusyksyn jälkeen hämärä kiehtoo ja inspiroi. Vaikka olen riippuvainen luonnonvalosta ja sen vähyys saa minut helposti väsyneeksi, rakastan kuitenkin omalla tavallani tätä tunnelmoivaa vuodenaikaa ja sitä, kun saa hyvällä omallatunnolla jäädä iltaisin kotiin hyggeilemään. Kynttilöiden lisäksi kovalla kulutuksella ovat olleet viime aikoina myös viime vuonna luomani syyssoittolista,kirjat ja tv:n tarjonta sohvaperunoista docventuresiin. Eikä tämä ole ollut oikeasti yhtään hassumpaa, aktiivisen kesän ja alkusyksyn jälkeen tällainen rauhoittuminen on ihanaa.

“Ensin täytyy lähteä, jotta voi palata”, sanoi Nuuskamuikkunen viisaasti – emme varmaankaan osaisi nauttia kevään auringonsäteistä ja kesän lämmöstä niin täysin rinnoin, jos emme kokisi välissä pimeää syksyä ja kylmää talvea.


Pimeän tullessa ei kannata jättäytyä yksin pelkästään tietokoneen tai älypuhelimen valon ääreen, vaan ottaa hämärtyvistä illoista kaikki ne ihanat puolet, salaperäisyys ja tunnelmallisuus irti. Nyt on paras aika vuodesta kutsua ystävät kotiin kynttiläillalliselle, järjestää viikonloppubrunssi tai vaikkapa perustaa oma lukupiiri. Vaikka ulkona olisikin pimeää, meidän on taisteltava synkkyyttä vastaan ja tuoda valoa ympärillemme niillä keinoilla, jotka meillä on. Kynttilöiden ja valaisimien lisäksi hymyillä ja kivoilla, pienillä teoilla.


Iittalan syksy tarjoaa täydelliset varusteet syystunnelmointiin – uutuuksien joukosta löytyy ihania kynttilänjalkoja, valaisimia ja tuikkukuppeja. Ei liene vaikea arvata, että oma suosikkini syysuutuuksista on tuo metsänvihreä nappula. Nappulat ovat olleet osa kotieni sisustusta jo varmaan viiden vuoden ajan ja tämä väri iski suoraan sydämeen. Ihastuin myös ruusukultaiseen Kaasaan ja päivitettyyn, sirompaan Leimu-valaisimeen – sammaleenvihreä kaunotar on täydellinen pari harmaan isosiskonsa kaveriksi. Uutuksien joukosta löytyy myös nappuloita vaaleansinisenä ja Harri Koskisen suunnittelemat Valkea-kynttilälyhdyt, joista ennustan uutta sisustushittiä Kivi-tuikkukuppien rinnalle.


Miten sinä valmistaudut vuoden pimeimpään aikaan? Entä mikä on oma suosikkisi Iittalan syysuutuuksista?