Puutarhaunelmista totta: pihasuunnitelma ja sen toteutus

Kaupallinen yhteistyö Kekkilä & Asennemedia
DSC_6022

Tätä hetkeä olen odottanut pitkään: vihdoin pääsen esittelemään teille meidän pihaa vähän laajemmin!

Lähtötilanne pihallamme oli vähän tylsä: täällä oli ainoastaan valtava terassi ja talon ympärillä pelkkää nurmikkoa – tiesimme jo talon ostovaiheessa, että sisätilojen remontin lisäksi haluamme myös laittaa pihapuolta enemmän meidän näköiseksi. Aloitimme pihan uudistuksen terassin laitolla ja siitä olemme pikkuhiljaa jatkaneet muihin alueisiin. Koska toukokuu on ollut meille todella kiireinen, on pihatöitä on tehty yleensä myöhään ilta-aikaan muiden töiden jälkeen ja puutarhahommat ovat edenneet sen vuoksi vähän verkkaisesti. Toisaalta pääasia, että ovat ylipäätään edenneet – nyt minulla on sentään tässä jotain, mitä esitellä.

Näin lähdettiin siis toteuttamaan operaatio tylsästä peruspihasta ihanaksi pikku puutarhaksi!

pihasuunnitelma ja sen toteutus
DSC_6051
pihasuunnitelma ja sen toteutus

1. Suunnittelu

Kaikki lähtee suunnittelusta. Oli kyseessä sitten pieni parveke tai isompi piha, niin jonkunlainen suunnitelma kannattaa tehdä aina, ennen kuin ryntää puutarhaostoksille. Ammattilaisen apu voi olla myös tarpeen, sillä itse ei välttämättä osaa ottaa huomioon ihan kaikkea, mitä puutarhan ja pihan laitossa olisi hyvä muistaa. Silti tärkeintä on tehdä ylipäätään jonkunnäköinen suunnitelma budjetteineen – puutarhahankinnoissa saattaa helposti lähteä hommat lapasesta, jos ei etukäteen aseta jotain rajoja (been there, done that, kaikki säästöni hupenevat aina kasveihin.)

Me saimme avuksi pihan suunnitteluun Kekkilän puutarha-asiantuntijan Mari Kaartokallion. Alkukeväästä kiersimme Marin kanssa meidän pienen pihan ympäri ja ideoimme mun haaveiden pohjalta yhdessä, mitä kaikkea pihalle voisi toteuttaa. Marin vinkit vahvistivat omia ajatuksiani ja sain myös kullanarvoisia neuvoja sen suhteen, mitä ja miten kannattaisi istuttaa. Marin neuvojen pohjalta tein myös suunnitelmat siitä, missä järjestyksessä lähtisimme toteuttamaan suunnitelmia: kaikkea haaveita emme ehtisi mitenkään realistisesti toteuttaa heti ensimmäisenä kesänä, vaan jotain pitää jättää tulevillekin vuosille. Mielestäni oli ihanaa ja inspiroivaa saada ammattilaiselta ideoita ja saada vahvistusta myös haaveilleni, joista osaa olin ehkä pitänyt vähän utopistisena tai hassuna. Marin tapaamisen jälkeen en enää pitänytkään pihaamme tylsänä, vaan näin sen täynnä mahdollisuuksia!

DJI_0011-2

Näistä suunnitelmista lähdettiin:

1. Talon eteläpäätyyn perustetaan keittiöpuutarha lavakauluksista, aluksi viiden lavan verran, myöhemmin määrää voi lisätä. Talon seinustalle tulisi ns. istutusalue, eli kylvöpöytä, paikka ruukuille ja puutarhatarvikkeille ja myös mahdollisesti monenlaisia ruukkuistutuksia. Eteläkulmaan istutetaan myös omenapuu ja sen alle joskus tulevaisuudessa saadaan ihana kahvittelupaikka.

2. Etupihalle eli talon itäpuolelle istutetaan syreenipensas, raparperia ja marjapensaita. Samalle kaistaleelle tulisi myös kukka-ja perennapenkki. Haaveena on tehdä koko etupihasta yhtä isoa perennapenkkiä, joiden välissä olisi vain pienet kulut huoltoa ja rikkaruohojen kitkemistä varten, mutta näin alkuun lähdimme pienestä kukkapenkistä liikkeelle. Kukkapenkkiin istutettaisiin sekä monivuotisia perennoita (ainakin pioneja, syysleimuja, unikkoja) että yksivuotisia kesäkukkia.

3. Takapihalla terassin vieressä on yksi vähn suurempi nurmialue (näkyy ylhäältä päin otetussa kuvassa oikealla), jossa kasvaa pihlaja ja jota reunustavat timanttituijat. Tänne suunnittelimme Marin kanssa idyllisen “piknik-alueen”: tuijien eteen tehtäisi varjoisassakin viihtyvien perennoiden istutuksia ja keskelle jäisi vähän nurmialuetta. Tänne olen suunnitellut istuttavani mm. alppiruusun ja syyshortensian.

4. Terassille lisätään ruukku-istutuksia ja aita-elementin eteen istutetaan ruukkuun kärhöjä, jotka köynnöstävät aitaa pitkin. Kalliolle istutetaan muutamia kivikkoon sopivia perennoita, kuten sammalleimua, ristikkiä ja kaukasianpitkäpalkoa. Ennestään kalliolla kasvaa jo maksaruohoja ja vuorenkilpeä, jotka ovat kukkineet nyt alkukesän ajan ihanasti.

DSC_6048DSC_6036

2. Pohjatyöt

Ennen kuin lähtee puutarhamyymälään hankkimaan taimia istutettavaksi, täytyy tehdä vähän pohjatöitä. Jos olet perustamassa uutta kasvimaata tai istuttamassa puita ja pensaita, on maa hyvä kalkita ennen istutuksia. Me käytimme peruskalkitsemiseen Kekkilän luomu puutarhakalkkia. Kalkkia tarvitsevat kaikki puutarhan kasvit lukuunottamatta happaman maan kasveja, joita ovat mm. katajat, alppiruusut, hortensiat, pensasmustikat ja magnoliat.

Jos pihasi on yhtä nurmikkoa kuten meillä, niin nurmikko täytyy kuoria pois istutusten alta. Nurmikon kuoriminen on aika raskasta ja mielestäni myös ärsyttävän hidasta puuhaa, joten aikaa voi säästää vaikka kukkapenkin suhteen niin, että nurmituppaat vaan kääntää toisinpäin ja uuden mullan kasaa käännetyn nurmikon päälle. Toisaalta kun nurmikon on kerran kuorinut, ei sitä uudelleen tarvitse enää tehdä – näillä sanoilla puolisoni lohdutti minua silloin, kun meinasin heittää lapion seinään tuohon urakkaan turhautuneena. Poistetun nurmikon voi jättää maatumaan nurmikon päälle uusien tulevien istutusalueiden päälle, se helpottaa niiden perustamista.

Lavatarhan perustaminen nurmikolle:

Valitse lavatarhalle aurinkoinen ja lämmin paikka pihalta. Nurmikko kuoritaan ensin pois alueelta, johon lavatarha on suunniteltu. Nurmikko kannattaa poistaa myös  reilusti lavojen ympäriltä. Rikkakasvien juuret kitketään pois ja maa kalkitaan. Lavakauluksia kannattaa laittaa mieluusti vähintään 2 kerrosta, jotta kasvien juurilla on tarpeeksi tilaa syvyyssuunnassa.

Jos mahdollista, lavojen väleihin kannattaa varata reilusti tilaa, jotta niiden väleistä pääsisi kulkemaan myös kottikärryillä. Meille tämä ei kuitenkaan tilanpuutteen vuoksi ollut mahdollista. Kulkuväylille levitimme runsaasti Kekkilän pähkinänruskeaa koristekatetta - samaa katetta voi käyttää myös pensaiden, puiden ja muiden istutusten juurilla. Koristekate luo puutarhaan kauniin yhtenäisen ilmeen, estää rikkaruohojen kasvamista ja pitää myös kosteutta eli vähentää kastelutarvetta.
DSC_6069DSC_6016DSC_5105

3. Kylvöt ja istutukset

Kun tarvittavat pohjatyöt on tehty, voidaan siirtyä kylvö-ja istutuspuuhiin! Sitä varten tarvitaan reilusti multaa. Jos on perustamassa kokonaan uutta kasvimaata, niin voi olla järkevää tilata multaa suoraan pihalle, ellei halua itse roudata säkkejä kymmenittäin puutarhamyymälästä. Meille tuli Kekkilältä yksi kokonainen lavallinen (70 säkkiä) Kekkilän luomu viherkompostimultaa ja määrä tuntui aluksi järkyttävän suurelta, mutta nyt suurin osa mullasta on jo käytetty, säkkejä on enää alle parikymmentä jäljellä. Viherkompostimulta sopii kaikille puutarhan kasveille, sekä syötäville hyötykasveille että kukille ja puillekin. Yhteen kaksikerroksiseen lavakaulukseen menee jopa kymmenen 40l säkkiä viherkompostimultaa.

Puita ja pensaita istuttaessa maahan kaivetaan reilusti juuripaakkua suurempi kuoppa, ja juuripaakun ympärille tulevaan multaan sekoitetaan sekä uutta multaa että vanhaa maa-ainesta. Ruukkuistutuksissa on tärkeää taas muistaa salaojitus, eli ruukkujen pohjalle laitetaan reilu kerros ruukkusoraa ja vasta sen jälkeen multaa. Ruukkuistutuksissa käytimme Kekkilän luomu ruukkuviljelymultaa.

Taimet ja kylvöt tarvitsevat myös lannoitusta: istutusvaiheessa lannoitteen voi sekoittaa mullan sekaan. Me käytimme lannoitukseen Kekkilän kanankakkaa, joka soveltuu koko puutarhan kesälannoitukseen.

DSC_6035-3DSC_5901
DSC_5981

4. Ylläpito ja hoito

Tämä on lopulta se kaikkein kriittisin vaihe. Yksikään piha ei pysy kauaa kuosissa ilman säännöllistä hoitoa. Tärkeimmät hoitotoimenpiteet ovat rikkaruohojen säännöllinen kitkeminen, kastelu ja lannoittaminen. Etenkin uudet taimet tarvitsevat paljon vettä.

Meille on muodostunut tavaksi jokailtainen pieni puutarhakierros, jossa käymme läpi kaikki istutukset, kastelemme kylvöt ja taimet ja teemme havaintoja muutoksista. Puutarha kannattaa etenkin kuumina kesäpäivinä kastella iltaisin tai varhain aamulla, sillä auringonpaisteessa vesi haihtuu nopeasti. Kastelemisen lisäksi säännöllinen lannoitus läpi kesän on tärkeää, sillä lannoite on kasvien ruokaa: säännöllisellä lannoituksella saat sekä pidempään kukkivat kukat että isomman sadon. Ruukkuistutuksiin ja kasvimaalle käytämme Kekkilän kastelulannoitetta, joka sekoitetaan kasteluveden joukkoon.

DSC_6082
DSC_6090DSC_6020

Instagramin puolella on nähtävissä myös se, miltä piha näytti ennen muutosta. Ja sanottakoon sekin, että pelkässä nurmikossa ei ole mitään vikaa, jos se on se mitä pihalta toivoo, mutta tällaiselle runsauden rakastajalle ja kasvien ja kukkien ystävälle se on ehkä tylsin vaihtoehto mitä pihalla voi olla. Nyt istutusten ja pienten muutosten myötä tämä piha tuntuu jo ihan omalta ja kaiken lisäksi se tuottaa meille toivottavasti kesän lopussa satoa syötävien kasvien muodossa.  

DSC_6015

Kesän mittaan lupaan vielä päivittää kuulumisia puutarhasta ja kertoa, miten hommat ovat täällä lähteneet etenemään: nyt kaikki on juuri istutettu ja kylvetty, ja vasta ajan kanssa nähdään, mikä menestyy ja mikä ei. Ja jos joku asia askaruttaa meidän pihamuutoksen suhteen, niin nyt on hyvä hetki myös kysyä mitä vain puutarhaan ja pihanhoitoon liittyen!