6: Kymmenen kotimaista suosikkivaatemerkkiäni

Hyvää itsenäisyyspäivää! Tänään on mielestäni juuri oikea päivä pukeutua suomalaiseen designiin – oma illan juhlamekkoni on Marimekolta, korvakorut Kalevala Korulta ja kengät Samujin. Tiesitkö, että ostaessasi suomalaisen design-tuotteen tai -palvelun luot työpaikkoja Suomeen ja tuet kotimaista työtä? Huomenna vietetään Osta työtä Suomeen-päivään, jonka tarkoitus on saada ihmisiä pohtimaan kulutustottumuksiaan nimenomaan työllistävän vaikutuksen kautta: jos jokainen suomalainen ostaisi kuukaudessa kymmenellä eurolla enemmän kotimaisia tuotteita, syntyisi Suomeen vuositasolla 10 000 työpaikkaa.

On hyvä muistaa, että kotimainen ei kuitenkaan tarkoita aina samaa asiaa kuin vastuullinen. Monet suomalaiset merkit saattavat teettää tuotteensa kehitysmaissa ja tuotteen kallis hintakaan ei takaa sitä että vaatteen tekijä on saanut asianmukaisen palkan. Kuitenkin koen, että parempaan suuntaan ollaan menossa kokoajan, kuluttajat ovat Suomessa tiedostavia ja siksi yhä useampi kotimainen yritys kiinnittää toiminnassaan huomiota niin eettisyyteen kuin ekologisuuteenkin. Sen sijaan että lähtisi boikotoimaan yritystä, on parempi pitää vastuullisuusasioista meteliä ja vaatia yrityksiltä parempia toimintatapoja tulevaisuudessa.

Tässä 10 kotimaista suosikki-vaatemerkkiäni – ehkä löydät tästä listasta inspiraatiota tämän joulun pehmeisiin paketteihin?

Marimekko. Marimekko on jo vuosien ajan tarjonnut laadukkaita ja ajattomia vaatteita ja onnistuu edelleen olemaan yksi kiinnostavimmista suomalaisista vaatebrändeistä.  Kaikki Marimekon vaatteeni ja astiani ovat olleet kestäviä ja pitkäikäisiä, ja näin toivoisin olevan jatkossakin. Suurin osa Marimekon tuotteista valmistetaan Euroopassa.

R-Collection. Samoin kuin Marimekko, on rokseri ollut osa elämääni jo lapsesta saakka – olen kulkenut R-Collectionin anorakissa pikkutytöstä lähtien. Lapsena kävimme usein talvilomalla kajaanissa rokserin tehtaanmyymälässä, josta koko perheen anorakit hankittiin. Edelleenkin suurin osa R-Collectionin vaatteista valmistetaan Suomessa ja Virossa.

Samuji. Olen ollut Samujin uskollinen fani ihan merkin alkuajoista lähtien. Merkin perustaja Samu-Jussi Koski kertoo haastattelussaan että vastuullisuus on ollut koko yrityksen perustamisen lähtökohta. Samujin tuotteissa yhdistyy mielestäni ihanalla tavalla käytännöllisyys, kauneus ja suomalaisuus. Suurin osa omista vaatteistani on peräisin Samujilta.

Arela. Arela on pieni kotimainen perheyritys, joka on tunnettu erityisesti kashmirneuleistaan. Minulta löytyy kolme Arelan samanlaista pooloneuletta eri väreissä. Vanhin niistä on jo neljä vuotta vanha ja edelleen samassa kunnossa kuin uusin. Arelan mallistot ovat ajattomia ja tuotteet kestäviä ja yritys kannustaa vaatteiden huoltoon uuden ostamisen sijaan esimerkiksi huoltopalvelun kautta. Lisää Arelan vastuullisuusajattelusta löytyy Viivi Arelan haastattelusta Vihreät vaatteet-sivulla.

Kalevala Koru. Kalevalan korun ovat perustaneet 1930-luvulla yhteiskunnallisesti aktiiviset ja tiedostavat naiset, ja alunperin korujen myynnistä kerätyillä varoilla autettiin sodan hädänalaisia. Myöhemmin hyväntekeväisyyskorujen tuotolla on jatkettu pitkää perinnettä yhteiskunnallisesti merkittävien hankkeiden tukemisessa. Korujen avustuskohteiksi on vuosien varrella valikoitunut erityisesti naisia ja lapsia tukevia kohteita, kuten esimerkiksi Roosa nauha, Naisten Pankki ja Pelastakaa Lapset ry. Kalevalan korut valmistetaan mahdollisimman pitkälle kierrätetystä kullasta ja hopeasta ja tuotteet valmistetaan suomessa.

Makia Clothing. Makia on kampanjoinut kertakäyttökuluttamista vastaan muun muassa lopettamalla kokonaan sekä alennusmyynnit että kertakäyttöpakkausten käytön verkkokaupassa. Makia pyrkii pois sesonkiajattelusta ja panostaa kestäviin klassikkotuotteisiin.

 

Aarikka. Suurin osa Aarikan koruista valmistetaan suomalaisissa kodeissa, kotikäsityönä luonnonmateriaaleista. Lisäksi yritys tarjoaa kokoonpano- ja pakkaustyötä sosiaalisen työllistämisen työpajoille. Aarikan puukorut ilmentävät mielestäni loistavasti suomalaisuutta ja ajattomuutta.

Halla x Halla. Kaikki merkin uikkarit ja bikinit ovat valmistettu merestä kerätystä muovijätteestä syntyneestä Econyl-kankaasta. Halla x Halla on mielestäni loistava esimerkki siitä, miten ekologisetkin vaatteet voivat näyttää raikkaalta, hauskalta ja trendikkäiltä.

Ohoy Swim. Ohoy Swimin uima-asut valmistetaan myös merestä poimituista kalaverkoista ja muoveista, mutta uikkareiden design on HallaxHallaa minimalistisempi. Mielestäni on upeaa, että yhä useamman yrityksen koko tuotanto perustuu ekologisiin materiaaleihin ja arvoihin.

Nokonen. Nokonen on uusi lempparimerkkini, jonka koko ideologia perustuu ekologisuuteen. Nokosen vaatteet ovat uniikkeja ja ne valmistetaan ekologisista luonnonmateriaaleista (kuten nokkosesta!) Helsingissä käsityönä. Minulla on ihana Nokosen Ruffle Shirt ja haaveilen kauniista käsinvärjätystä Mahla-mekosta.

Mitkä ovat sinun suosikkejasi suomalaisista merkeistä?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *