Lempiruokaa: Tofu-teriyakikulho

tofu-teriyakikulho
Taas ollaan lempiruokien äärellä, tällä kertaa vuorossa on trendikästä kulhoruokaa, eli oikeastaan vain yksinkertaisesti teriyaki-marinoitua tofua kera riisin ja kasvisten. Tämän annoksen inspiraatiolähde on oikeastaan ravintola Hoku, jonka teriyakitofu on ihastuttanut kerta toisensa jälkeen. Oma versioni on vähän arkisempi, mutta toisaalta silti varsin maukas ja samaan aikaan terveellinen.

En oikeastaan pitänyt tofusta ollenkaan vielä muutama vuosi sitten, koska olin maistanut vain löllöä, vetistä ja mautonta tofua. Sitten opin niksit rapean tofun valmistamiseen ja myös uusiin kastikkeisiin, esim. tofu maapähkinävoikastikkeessa on taivaallista! Tällä teriyakiversiolla olen saanut myös entisen tofu-vihaaja Nion maistamaan tofua, ja hän jopa piti siitä – voitto!  Teriyakikastikkeen ohjeen olen löytänyt ihanan asennekollegani Idan blogista, sain veljeltäni joku aika sitten lahjaksi sakea joka sopii tähän aivan loistavasti! Mielestäni yhtä hyvin voi käyttää myös laadukasta valmis-teriyakikastiketta, mutta itsetehty on tietysti aina itsetehty.

Tofu-teriyakikulho kahdelle

riisiä
1 pkt maustamatonta tofua
porkkanaa
kurkkua
punakaalia (itse käytin retiisejä punakaalin puuttuessa)
chiliä
limeä
kevätsipulia
korianteria

Teriyaki-kastike:

0,5 dl soijakastiketta
0,5 dl fariinisokeria
2 rkl riisiviinietikkaa
2 rkl miriniä
1 rkl raastettua inkivääriä
2 tl seesamiöljyä
2 rkl sakea tai vettä

Jos haluat erityisrapean tofun, niin laita se valumaan jo puoli tuntia ennen ruuanlaittoa. Itse valutan tofun niin, että laitan ohuet tofulevyt talouspapereiden tai puhtaan keittiöpyyhkeiden väliin ja painon päälle. Toisinaan kiireessä yritän vain puristaa käsin tofusta ylimääräiset nesteet pois ja taputtelen tofupaloja talouspaperilla.

Esivalmistele kasvikset: vuole porkkanasta ja kurkusta ohuen ohuita viipaleita esim. kuorimaveitsellä. Pilko punakaali (tai minun tapauksessani retiisit), kevätsipulit ja chili.

Valmista Teriyakikastike. Laita kaikki kastikkeen raaka-aineet kattilaan ja kiehauta. Keitä hetken kasaan miedolla lämmöllä jatkuvasti hämmentäen. Siivilöi lopuksi inkiväärit pois.

Kuutio tofu ja paista niihin paistinpannulla rapea pinta. Paahda sen jälkeen tofukuutioita 180-asteisessa uunissa n. 10min.

Keitä riisi pakkauksen ohjeen mukaan. Pyörittele paahdetut ja paistetut tofukuutiot teriyakikastikkeessa.

Kokoa kulho: lisää sopivassa suhteessa riisiä, kasviksia ja tofua. Tarjoile limen, tuoreen korianterin ja chiliviipaleiden kanssa.


Muut lempiruokaa-postaussarjan reseptit:

Vietnamilaiset kesärullat
Vegaaninen curry hot pot
Bataatti-maapähkinävoikeitto

2 comments on Lempiruokaa: Tofu-teriyakikulho

  1. Marinoitko tofun siis tuolla teriyaki-kastikkeella vai tuleeko kastike koko ruuan päälle 🙂 ? En tajunnut tätä ohjeesta.

    1. Pahoittelut Saara, jos ohje oli vähän epäselvä! Itse siis pyörittelen valmiit, jo paahdetut ja paistetut tofut teriyaki-kastikkeessa.

      Eli siis: valmistan ensin teriyakikastikkeen, laitan sen sivuun odottelemaan. Sen jälkeen paistan valutetun ja kuudioidun tofun pannulla ja paahdan vielä 10min uunissa. Kun tofut ovat tulleet uunista, pyörittelen ne teriyaki-kastikkeessa.

      Toivottavasti tämä selvensi! 🙂

Comments are closed.