Miten pysyn terveenä?


Kaupallinen yhteistyö, Asennemedia & Verman

Monen vuoden ajan olen sairastunut ainakin kahdesti talven aikana kamalaan tautiin, joka yleensä vie äänen, tuo järkyttävän yskän ja  kaataa sängynpohjalle. Yrittäjälle tuollainen sairastuminen on pahin mahdollinen tilanne, sillä kukaan ei ole tekemässä töitä puolestasi ja ellei töitä ehdi hoitamaan ajoissa, ei tule rahaakaan. Yleensä tauti iskee vastustuskyvyn ollessa heikoimmillaan, stressin ja kiireen keskellä, kun takana on paljon huonosti nukuttuja öitä ja elämäntavat ovat päässeet vähän suistumaan hyviltä raiteilta. Tämän vuoksi pyrinkin nykyään pitämään itsestäni huolen siinä määrin, että pystyn suoriutumaan töistäni ja välttäisin taudit niin pitkälle kuin mahdollista.

Tietenkin tärkeimmät tekijät terveyden kannalta ovat uni, ruoka ja liikunta. Vaikka sorrun edelleenkin aina silloin tällöin yötöihin, niin fakta on se, että väsyneenä ei yleensä saa mitään fiksua aikaiseksi ja hyvin nukutun yön jälkeen työtehokkuus paranee huomattavasti. Ruoan suhteen pyrin pitämään kiinni säännöllisyydestä ja etenkin vihannesten ja hedelmien syönnistä, enkä syyllistä itseäni eineslounaasta tai satunnaisista  pizzailtapaloista – ruoasta ei kannata ottaa liikaa stressiä silloin kun päässä on paljon muitakin huolenaiheita. Liikuntaan itselläni on taas ollut aina vähän hankala suhtautuminen, sillä en nauti juurikaan lenkkeilystä tai itseni rääkkäämisestä salilla ja sinällään hauskoihin ryhmälajeihin on iltatyöläisen hankala löytää sopivaa aikaa. Isossa osassa on ollut oikeiden ja itselleni mieleisten liikuntamuotojen löytyminen: pidän pitkistä kävelyistä, pyöräilystä, tanssista, joogasta ja pilateksesta. Käyn viikottain tanssitunneilla, pyrin liikkumaan mahdollisimman paljon paikasta toiseen kävellen tai pyöräillen ja lisäksi kotona joogaan ja teen paljon hengitysharjoituksia. Etenkin jälkimmäisten olen todennut auttavan pahan stressin ja kiireen keskellä – syvä palleahengitys rauhoittaa sykettä, tehostaa ruuansulatusta ja parantaa unenlaatua ja keskittymistä.


Ruokavalion ja liikunnan lisäksi kannattaa muistaa myös tarpeelliset ravintolisät. Kirjoitin viime kuussa vegaanin vitaamineista, mutta tuosta listasta puuttuivat silloin tärkeät probiootit. Probiootit eli arkikielessä maitohappobakteerit parantavat suoliston hyvää bakteerikantaa, tehostavat ihmisen omaa immuunipuolustusta ja voivat tämän vuoksi vähentää sairastumisriskiä. Maitohappobakteereja tarvitaan erityisesti silloin kun kroppa ja suolisto ovat erityisesti rasituksen alla, kuten matkustaessa, antibioottikuurin aikana ja vaikkapa ruokavaliota vaihdettaessa. Probiootteja saa hyvin myös hapatetusta ruuasta, kuten jugurteista (myös monista kaura-ja soijajugurteista!) ja hapankaalista, mutta ellei näitä ruokia syö kovin paljon, ei ole huono idea ottaa probioottitabletteja päivittäin. Päivittäisestä probioottien syömisestä ei ole haittaa elimistölle, ja esimerkiksi Bioteekin Probiootti Comp sisältää neljän tutkitun maitohappobakteerikannan lisäksi glutamaania ja suolen limakalvon hyvinvoinnille tärkeää biotiinia.

Tiesittekö, että probioottien avulla voi myös valmistaa itse ihanaa kookosjugurttia? Tarvitset vain tölkin (400ml) kookosmaitoa (säilytä yön yli jääkaapissa), tiiviin lasipurkin ja 2 probioottikapselia. Sekoita kapselit kookosmaitoon ja anna hapattua pimeässä, huoneenlämpöisessä paikassa 1-2 vuorokautta. Valmiin jogurtin voi makeuttaa vaikka agavesiirapilla.


Kuvan koira ei liity tapaukseen muuten, kuin että hän välttämättä halusi tunkea häntänsä tai käpälänsä lähes jokaiseen kuvaan – lopulta luovutin ja otin Milon mukaan poseeraamaan. Kuvista kiitos Artulle!