Kaupallinen yhteistyö, Asennemedia ja Love Beauty and Planet
Kerroin viime kuussa, että teen loppuvuoden ajan yhteistyötä Love Beauty and Planetin kanssa, joka on uusi kestävän kehityksen periaatteiden mukainen ja täysin vegaaninen kosmetiikkasarja, jonka missiona on tehdä hyvää paitsi kauneudelle, myös planeetalle. Yhteistyön myötä sain haasteen pohtia sitä, miten juuri minä voin pienillä, päivittäisillä teoilla tehdä jotain maapallomme hyvinvoinnin eteen ja siksi päätinkin tarttua viikon kestävään Zero Waste-haasteeseen. Zero Waste on elämäntapa, jossa pyritään tuottamaan mahdollisiman vähän roskaa ja elämään muutenkin ekologisemmin niin asumisen, liikkumisen kuin kuluttamisenkin myötä. Viime keskiviikkona haaste alkoi, ja nyt on aika kertoa viikon aikana syntyneistä ajatuksista haasteeseen liittyen.
Mikä oli hankalaa?
-Olen koukussa vanulappuihin ja ahdistuin jo etukäteen siitä, että joutuisin elämään viikon ilman niitä. Päätin kuitenkin näprätä vanhasta t-paidasta kestovanulappuja, joita voisi pestä muun pyykin seassa – loistava idea, mutta näitä kestovanulappuja tarvittaisiin vielä ainakin 20 lisää, että ne riittäisivät tarpeisiini.
-Sorruin heti haasteen alkumetreillä tilaamaan noutoruokaa. Arttu oli kylässä, kysyi että tilattaisko safkaa ja vasta kun ruuat olivat ovella, tajusin mitä tuli tehtyä. Onneksi ruoka tuotiin kuitenkin kierrätettävissä pahvipakkauksissa ja paperikassissa, ei muovisessa. Noutoruoka ja take away-kahvit ovat paheeni, joista pitäisi päästä kyllä eroon.
-Tuntuu, että juuri kaikki vegetuotteet, kuten nyhtökaura, härkis, kaurajugurtit-ja maidot on pakattu pakkauksiin, joissa on muovia. Kuitenkin vegaanisen vaihtoehdon ympäristövaikutukset ovat niin pienet eläinperäiseen verrattuna, että niitä kannattaa kuitenkin suosia muovikorkinkin uhalla. Jätin nyhtökaurapakkaukset kuitenkin haasteviikolla kauppaan.
-Zero waste-elämäntapa vaatii suunnittelua ja ennakointia: aina pitäisi olla omat kassit ja kestorasiat mukana kaupassa, jos haluaa välttää kertakäyttötuotteiden ostoa. Jos viikon ruokalistan olisi suunnitellut etukäteen ja käynyt vaikka kerralla kaupassa ostamassa sitä varten tuotteet, olisi selvinnyt helpommalla. Hetkessä eläjälle ja fiiliksien mukana menijälle tällainen kurinalaisuus on oikeasti hankalaa.
Mikä oli helppoa, missä onnistuin?
-Tähän aikaan vuodesta on ihanaa olla zero waste, koska kaupat suorastaan pursuavat tuoreita marjoja ja kasviksia, joista suurin osa myydään vieläpä irtona. Esimerkiksi ihanan kesäkeiton ainekset sai ostettua kokonaan ilman yhtäkään pakkausta, kun kotoa löytyi valmiina kaurakermapurkki. Tänään aion tehdä kesäkurpitsa-sienipaistosta.
-Viikon aikana kävin mahdollisimman vähän kaupassa. Hyödynsin paljon kaappien jämiä ruuanlaitossa ja se oli tosi palkitsevaa! Tosi usein tuntuu ettei kotona ole mitään ruokaa, vaikka kaapit olisivat oikeasti täynnä. Viikon aikana syntyi kaappien kätköistä mm. lettuja, valkopapupasta ja herkullinen vegepizza. Monesti jo vähän nuhjaantuneen näköiset tomaatit tai kasvikset sopivat pizzaan, vaikkeivät tuoreina enää maistuisikaan.
-Olin lauantaina hyvän ystäväni Pajun häissä ja ilokseni sain huomata että häät oli järjestetty varsin zero waste-ystävällisesti: häiden menu oli kokonaan vegaaninen ja astiat ja kahvikupit oli kerätty kirpputoreilta ja kierrätyskeskuksista. Koristeluissakin oli hyödynnetty kierrätettäviä materiaaleja, esimerkiksi nimilappujen sijaan nimet oli kirjoitettu laatoille poispyyhittävillä tusseilla. Morsiamen upea mekkokin oli vanha entisöity 50-luvun vintagemekko.
-Kesällä on muutenkin helppoa elää tavallista ekologisemmin, kun pyörällä pääsee joka paikkaan ja valoja ei juuri tarvitse pitää päällä. Viikon aikana valitsin aina kävelyn ja pyöräilyn julkisten sijaan kun se oli mahdollista, ja tulin löytäneeksi ihan uusia kulmia rakkaasta kotikaupungistani. Mahtavaa!
Mitä opin Zero Waste-viikosta?
-Kestokassi pitäisi olla aina mukana. Trendikäs string bag mahtuu kätevästi tosi pieneen tilaan ja esim. Granitista saa tuollaisia hauskoja miniversioita, joihin voi kerätä myös punnittavat hedelmät. Toisaalta on hyvä tiedostaa, että kangaskassia pitäisi käyttää yli 250 kertaa, jotta se olisi muovipussia ekologisempi valinta – siksi toisinaan voi kaupasta ottaa ihan hyvällä omallatunnolla muovikassin ja käyttää sen roskapussina kotona.
-Aika usein sitä luulee tarvitsevansa jotain uutta, mitä ei todellisuudessa tarvitse lainkaan. Viikon alussa kriiseilin tulevien häiden asua, kun itselläni ei tuntunut olevan mitään sopivaa päällepantavaa. Kiersin monta kauppaa ja kokeilin monta eri kolttua, mikään ei tuntunut sopivalta. Lopulta päädyin käyttämään vanhaa mekkoa ja tanssin siinä ystävieni häät onnellisesti – en kertaakaan ajatellut edes omia vaatteitani, kun keskityin nauttimaan ihanasta päivästä.
-Zero Wasten tärkein periaate on kieltäytyminen ja vasta sen jälkeen karsiminen, kierrättäminen, korjaaminen ja kompostointi. Isoin haaste on siis yksinkertaisesti kuluttaa harkitummin, ostaa vähemmän. Miettiä jokaisen ostopäätöksen kohdalla, että tarvitsenko todella tätä? Näin haluan tehdä myös jatkossakin, haasteviikon jo loputtua.
-Aloin lajitella muovipakkaukset. Tajusin, että muovin kierrättäminen vähentää radikaalisti sekajätteen määrää. Jätekatokseemme on vastikään ilmestynyt muovinkeräys, joten muovin lajittelu on varsin helppoa. Keräykseen menevät muovipakkaukset voi huuhtaista kevyesti, mutta niitä ei tarvitse hinkata puhtaiksi – perussääntö on, että jos muovipakkauksen puhdistamiseen tarvitaan kuumaa vettä ja pesuainetta, on se järkevämpää laittaa sekajätteeseen. Love Beauty and Planetin tuotteet ovat korkkia lukuunottamatta täysin kierrätettäviä ja ne on valmistettu kierrätysmuovista, ja siksi myös uniikkeja, jokainen pullo on vähän omanmuotoisensa.
-Täydelliseen roskattomuuteen tai jätteettömyyteen ei kukaan pysty, mutta jokaisella pienelläkin valinnalla on merkitystä. Myös siksi, että asenteet muuttuisivat pikkuhiljaa siihen, että alkaisimme kaikissa valinnoissamme ajattelemaan myös ympäristöämme, emme vain itseämme.
Millainen voisi olla sinun pieni tekosi planeettamme hyväksi? Jos jaat kesän aikana oman ideasi hashtagilla #pieniätekoja ja #lovebeautyandplanet, voit osallistua tuollaisen suloisen kukkapyörän arvontaan. Pyöriä saa myös kesän ajan lainata ilmaiseksi vaikka koko päiväksi Pop Up-myymälässä, osoitteessa Unioninkatu 25.
ps. tämän viikon ajan päivitän myös Love Beauty and Planetin instagram-tiliä, joten siellä on luvassa myös vinkkejä #pieniätekoja-haasteeseen!
Tämä postaus pitää laittaa kirjanmerkkeihin! Olen jo pitkään seurannut muiden zero waste -projekteja, ja ajatellut, että toteutan oman kokeiluni sitten, kun asetun jonnekin asumaan hieman pidemmäksi aikaa. Nythän majailen vähän milloin missäkin ennen pidemmälle reissulleni lähtemistä, mutta syksyllä sitten vaikka Amerikassa asuessa saattaisi olla hyvä hetki. Ja toki arjessa elän niin pitkälle zero waste -mentaliteetilla kuin mahdollista muutenkin. 🙂
Ihanaa ja toiveikasta torstaita sinulle! 🙂
Kiitos, Elisa-Maria! Mulla tämän kokeiluviikon jälkeen homma levisi taas vähän, kesälomien takia – koska niinhän se on, että kun on paljon liikkeellä, on hankala luoda tällaisia pysyviä rutiineja. Mutta nyt arkirutiinien taas alkaessa täytyy alkaa panostaa taas tähän, jätteettömyyteen ja kierrättämiseen. Yritän jatkossakin tuoda vinkkejä esille täällä blogissa 🙂
Tärkeä postaus, kiitos! Ihanaa että nämä ajatukset leviävät myös vaikuttajamaailmaan 🙂
Kiitos VV! Se olisi kyllä hyvä, jos asia olisi positiivisen kautta esillä kokoajan enemmän ja enemmän 🙂